Gir ormen nytt liv

Har du sett sjøormen i Seljord? Nå etterlyses dine observasjoner.

I over 250 år har folk hevdet å ha sett et stort, ormeliknende dyr i Seljordsvatnet.

Nå etterlyser Seljord kommune observasjoner og fortellinger fra folk til prosjektet "Vatnet og sjøormen".

Se video: Jakter på myten

Vi ønsker å fokusere på myten om hva som kan finnes.

Asbjørn Storrusten, prosjektmedarbeider

Vil gjøre ormen kjent

Siden 2007 har kommunen jobbet med prosjektet i samarbeid med fylkeskommunen, privat næringsliv og kunst- og kulturaktører. Målet er å gjøre myten om sjøormen bedre kjent, også internasjonalt.

Harriet Slaaen

Harriet Slaaen er prosjektansvarlig for 'Vatnet og sjøormen'.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

- Vi prøver å få det inn som et EU prosjekt, og vil samarbeide med andre land. Vi ønsker å bruke sjøormen for det den er verdt, både for å tiltrekke flere besøkende, og ikke minst dokumentere alle de fortellingene som finnes, sier prosjektleder Harriet Slaaen i Seljord kommune.

Prosjektperioden på fire år, og det skal blant annet bli satt opp utsiktstårn rundt Seljordsvatnet, med beskrivelser av hva folk har observert.

Jakten på myten

De siste årene har det vært litt stille rundt ormen, men i følge prosjektmedarbeider Asbjørn Storrusten, blir det stadig gjort observasjoner i Seljordsvatnet.

- Jeg vet at folk har sett noe, senest for noen uker siden, men mange vil ikke stå frem å si det. Jeg tror at hvis først noen hadde stått fram og sagt at de har sett noe, tror jeg det hadde kommet flere vitneobservasjoner, sier han.

Han forteller at folk ofte observerer noe som likner spor etter en båt.

Sjøormen i Seljord

- Flere vitneobservasjoner viser uforklarlige striper i vannet, sier prosjektmedarbeider Asbjørn Storrusten.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

- Det kan plutselig dukke opp, det kan svinge og det kan brått bli borte. Det skal se ut som en tømmerstokk som ligger, lang og mørk, sier Storrusten.

For å få realisert prosjektet på den måten de ønsker, er det nødvendig med flere vitneobservasjoner. Storrusten oppfordrer folk til å ta kontakt med Seljord kommune dersom de har noe å fortelle.

- Vi ønsker å fokusere på myten om hva som kan finnes, sier Storrusten.