Hopp til innhold

Frykter flere alvorlige forgiftninger

Giftinformasjonen mener det er større risiko enn normalt for at folk spiser giftig liljekonvall.

Ramsløk og liljekonvall

LIGNER: Til venstre ramsløk. Til høyre liljekonvall.

Foto: Giftinformasjonen

Hvert år spiser mange barn giftig liljekonvall. Det går stort sett bra, fordi de bare får i seg små mengder.

Men i år frykter Giftinformasjonen at risikoen er større for at folk får i seg mye liljekonvall, noe som kan være livsfarlig.

Årsaken er situasjonen knyttet til koronakrisen. Flere er hjemme, og mange går tur i skog og mark.

– Vi tenker at det i disse dager er større risiko for at noen begynner med noe nytt, som å plukke ramsløk. Da kan den lett forveksles med liljekonvall, sier avdelingsdirektør i Giftinformasjonen, Mari Tosterud.

– Bør behandles som sopp

Ramsløk er en populær plante som brukes til matlaging. Den kan blant annet brukes i pesto, salater og supper.

Men den ligner veldig på den giftige planten liljekonvall, som kan vokse rett ved siden av ramsløken. Planten inneholder giftstoffer som kan være skadelige for hjertet.

Mari Tosterud

MANGE HENVENDELSER: Mari Tosterud i Giftinformasjonen sier de ofte får henvendelser om liljekonvall.

Foto: privat

– Hvis man forveksler planter når man skal bruke det til mat, vil det man spiser være i en mye større mengde. Da er det absolutt risiko for å få en alvorlig forgiftning av liljekonvall, sier Tosterud.

Derfor mener hun ramsløk bør behandles som sopp. At man plukker en og en plante, og at man dobbeltsjekker når man kommer hjem.

Giftinformasjonen har fått litt mer enn 100 telefoner om liljekonvall de siste året. De fleste handler om barn som får i seg små mengder, mens noen henvendelser er mer alvorlige.

Ramsløk og liljekonvall

FORSKJELLER: Når plantene blomstrer, er det mye enklere å se forskjell. Til venstre ramsløk, til høyre liljekonvall.

Foto: Roar Hansen/Nina Kristiin Vraa

Oppfordrer til å lære om mat i naturen

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, er opptatt av at folk ikke må bli redde for å sanke mat fra naturen.

Det viktigste er at en aldri må spise noe en ikke vet hva er, sier han.

– Hvis du er usikker, er det veldig lurt å enten gå sammen med en kjenner eller å ta det med til noen etterpå. Nesten i alle tettsteder finnes det folk som har god kunnskap om mat i naturen.

Heimdal oppfordrer til å lese seg opp om mat i naturen, og å melde seg på kurs så fort koronakrisen er over.

– Naturen er et skattkammer av mat. Du kan bli kjempegod på å lage mat av det du finner, om du leser deg opp og går på kurs.

Lasse Heimdal

SKATTKAMMER: Generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv kaller naturen et skattkammer av mat.

Foto: Norsk Friluftsliv