Fabrikkalarm på Herøya etter gassutslipp

I morgentimene i dag var det et utslipp av nitrose fra gjødselfabrikken Yara ved Herøya Industripark i Porsgrunn. Gatene rundt fabrikken ble også sperret av for at ingen skulle komme i nærheten.

Yara Porsgrunn

NITROSEGASS: Den ene salpetersyrefabrikken på Yara er stoppet etter lekkasjen.

Foto: Øystein Økter / NRK

– Vi hadde en mindre hendelse i den ene salpetersyrefabrikken vår i morres rundt klokka halv sju. Rutinemessig slo vi lokal alarm for å varsle.

Det sier Ann Balgaard, som er vedlikeholdssjef ved Yara Porsgrunn.

Hun sier hendelsen ikke er endelig klarlagt, men alarmen gikk da det ble oppdaget at det var en nitroselekkasje fra en ovn inn i bygget.

– Nitrose er jo en gass som er farlig, men driftsmannskaper på stedet har instruks om hvordan man går fram når sånt skjer.

Laster Twitter-innhold

Vedlikeholdssjefen sier slike lekkasjer ikke er vanlige, men at ansatte har prosedyrer å gå etter slike hendelser.

– De fikk stengt ut prosessutstyret slik at de fikk stoppet hendelsen. Men siden det drev gass ut av bygget. ble det slått lokal alarm for å varsle.

Like etter klokka 7.30 var gassen vekk.

Ingen utsatt for gass

– Nå er det gassfritt, og vedlikeholdsmannskaper og driftspersonalet vil se nærmere på utstyret for å avdekke hva som har skjedd og eventuelt utbedre skade.

Salpetersyrefabrikken lekkasjen skjedde i er nå stoppet, og ifølge vedlikeholdssjefen kan den bli stående en stund.

– Ingen personer ble eksponert for gassen.Yara setter sikkerheten i høysetet, sier vedlikeholdssjef Ann Balgaard ved Yara Porsgrunn.