Frykter dårligere politiberedskap

Ordfører Erik Skjervagen i Fyresdal er svært kritisk til politimesterens forslag til ny struktur. Han mener nærpolitireformen består i å fjerne tjenester fra distriktene.

Erik Skjervagen på Foldsæ

LANG RESPONSTID: Fyresdalordfører Erik Skjervagen sier responstida til politiet kan være flere timer allerede og frykter den blir enda lenger nå.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Alt skal løses med store enheter. Jeg har enorme problemer med å tro at det blir bedre tjenester, sier ordfører Erik Skjervagen i Fyresdal.

I anbefalingen til ny tjenestestruktur for politiet blir det foreslått at Vinje, Tokke og Fyresdal ha ha ett felles lensmannskontor i Vinje. Fram til nå har Fyresdal hatt to politifolk på vakt på lensmannskontoret daglig.

– Hvordan dette blir bedre med bare to dager i uka, skjønner jeg ikke. Det er skummelt lang responstid fra før - ofte flere timer.

Utrykningstiden skremmer folk i bygdene

Per i dag er det 16 politistasjoner eller lensmannskontor i Telemark. I det nye forslaget fra politimester Christine Fossen i Sør-Øst politidistrikt skal antallet ned til ni.

Christine Fossen

Politimester Christine Fossen legger fram forslaget til ny struktur i Sør-Øst politidistrikt i politimesterens styringsgruppe på mandag.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

I en pressemelding skriver politimester Christine Fossen at hun mener tilrådningen ivaretar en god framtidig organisering av distriktet.

– Det er mange hensyn å ta – både nærhet til innbyggerne, beredskap og ikke minst kapasitet til å jobbe smart og bedre i tiden som kommer.

– Folk blir lidende ved innføring av «pølsebodpoliti»

Politi ni steder i Telemark

I tillegg til at Vinje kan få et felles lensmannskontor med Tokke og Fyresdal, er forslaget at Grenland politistasjon på Myren blir politistasjonen for Skien, Siljan og Porsgrunn. Bamble beholder lensmannskontoret mens Kragerø og Drangedal får ett felles lensmannskontor i Kragerø. Sauherad får tjenestestedet sammen med Bø og Nome. Kviteseid og Seljord får felles lensmannskontor i Kviteseid, mens Nissedal beholder sitt. Notodden og Rjukan beholder politistasjonene sine.

Halfdan Haugan

Ordfører Halfdan Haugan i Seljord er misfornøyd med å miste lensmannskontoret.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Ordfører Halfdan Haugan (Ap) i Seljord er misfornøyd med at lensmannskontoret havner i Kviteseid.

– Det synes jeg ingenting om! Det burde vært i Seljord - ikke minst fordi det også blir lensmannskontor i Nissedal. Jeg er skuffa også fordi det er mer egna lokaler i Seljord, og det eneste stedet med arrest.

Ordfører Jarand Felland (Sp) i Tokke er derimot glad for at Nissedal ser ut til å beholde sitt lensmannskontor, men ville heller hatt Tokke og Fyresdal sammen og Vinje alene.

Ordførar i Tokke, Jarand Felland

Ordfører Jarand Felland i Tokke er skeptisk til størrelsen på lensmannsdistriktet.

Foto: Line Omland Eilevstjønn / NRK

– Det blir et veldig stort distrikt. Tokke og Fyresdal er større enn Vestfold tilsammen.

Han håper nå at andre politioppgaver som naturskade og søk og redning blir lagt til øvre deler av Telemark.

Hjelpepersonell frykter for egen sikkerhet

Hjartdal fornøyd

Bengt Halvard Odden

Ordfører Bengt Halvard Odden i Hjartdal er tross alt fornøyd med forslaget.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Ordfører Bengt Halvard Odden (Ap) i Hjartdal derimot er ikke så lei seg for at lensmannskontoret forsvinner og blir slått sammen med Notodden. Etter tidligere omorganiseringer er det bare åpent en halv dag, mens patruljen er ute den andre halvdelen av dagen.

– Det er verre det som har skjedd tidligere. Nå er jeg ikke så opptatt av at lokalet er åpent. Det er viktigere at det operativt og uniformert politi ute.