Fyresdal søker influenser – lokker med hus og barnehage

Har du tusenvis av følgere på nett, og blogger om helse, friluftsliv og familie? Da kan du få ett års gratis hus og barnehage i Fyresdal kommune.

Marta Frantzen (th) sammen med Sigrun Rekvik og barna Amalie, Vilde og Isak, som valgte Fyresdal etter et års prøvetid.

– Kom til oss i Fyresdal, hvis du leter etter et drømmeår, sier Sigrun Rekvik og barna Amalie, Vilde og Isak, som valgte Fyresdal etter et års prøvetid. Her sammen med influenser Marta Frantzen (t.h.).

Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk

«Istedenfor å realisere familiedrømmen på en øy i Stillehavet – prøv heller et år i en norsk bygd. Du får garantert nye venner i et trygt miljø.»

Det er rådet fra influenser Marta Frantzen, som har tro på det kommunale bloggerprosjektet.

Langt fra det meste

– Fyresdal kommune ligger som en øy i Bygde-Norge. Langt fra alt. Her er det mye natur, frisk luft, men stadig færre innbyggere. Vi har ikke store turistmål med tusenvis av turister daglig. Men har vi et bygdemiljø der folk kjenner hverandre.

Det sier Johanna van Eijndthoven som har bodd i Fyresdal i 16 år. Hun kom fra Nederland med mann og barn i den første store kommunale rekrutteringsbølgen, der nederlendere ble invitert som innflyttere.

Eijndthoven ble værende, mens andre dro tilbake etter å ha prøvd norsk bygdeliv. Nå driver hun og ektemannen det lokale vertshuset.

Johanna van Eijndthoven (t.h) kom fra Nederland til Fyresdal for 16 år siden. Hun driver vertshuset i bygda sammen med ektemannen.

Johanna van Eijndthoven (t.h) kom fra Nederland til Fyresdal for 16 år siden. Hun driver vertshuset i bygda sammen med ektemannen.

Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk

Bloggposter og snapper

Prosjektutvikler i Faun Naturforvaltning, Monica Sølyst, sier de må gjøre noe utradisjonelt for å bli lagt merke til og få flere barnefamilier til bygda.

– Derfor satser vi på en influenser med mange tusen følgere i sosiale medier. Drømmepersonen er en mann eller kvinne i 30-års alderen med barn, sier hun.

Sammen med et markedsføringsbyrå og med lokalpolitisk støtte, har de pønsket ut ideen om kommunebloggeren. Han eller henne tilbys ett års gratis hus og barnehage i kommunen.

– Gjennom daglige bloggposter og snapper i sosiale medier vil vi skape økt oppmerksomhet om de positive verdiene i et bygdesamfunn. For det er jo en grunn til at vi bor her, sier Sølyst.

Fyresdal kommune søker blogger med flere tusen følgere

Fyresdal kommune søker blogger med flere tusen følgere.

Foto: Fyresdal kommune

Hun får full støtte fra influenser Marta Frantzen, som har levd mye av livet på sosiale medier.

– Jeg synes det er modig! Her tenker de nytt, og bruker sosiale medier på en annen måte enn andre har gjort før.

Som et ris bak speilet truer befolkningsstatistikken. Nå er det færre enn 1300 innbyggere i Fyresdal.

Folketallet har gått jevnt nedover de siste tiårene, til tross for flere rekrutteringsforsøk. Det siste var «Heimat-prosjektet» der ungdom fra bygda ble oppfordret til å flytte hjem fra Oslo og andre urbane strøk. Men det kom ikke mange nok til å snu folketallspila.

Sykkel foran hus i Fyresdal sentrum

Det er rolig stemning i sentrum.

Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk

Kom med returbillett

Et eksempel på at det nytter er familien som har slått rot på garden Sitje Søndre høyt oppe i lia. Med utsikt over bygda bor Sigrun og Thomas Rekvik med tre barn, 90 kyr, hunder og katter.

De ga Fyresdal ett år, men kom med returbilletten i handa.

– Vi hadde ett års permisjon fra jobbene våre. Men da året var gått, sa vi opp og ble værende. For da hadde vi kjent på hvordan det var å bo her, og trivdes godt, sier en fornøyd Sigrun Rekvik.

Som innflyttere håper de at flere følger etter. Barnefamilier og folk som kan ta med seg jobben, eller skape nye arbeidsplasser, tenne lys i mørklagte stuer og snappe små daglige livstegn.

Fyresdal kommune ønsker flere folk i sentrumsgatene

Fyresdal kommune ønsker flere folk i sentrumsgatene.

Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk