Fyller 15 busser med demonstranter

Mengder av sykehusaksjonister er nå på vei til Oslo for å protestere mot nedlegging av lokalsykehusene på Rjukan og i Kragerø.

Steinar Bergsland

Ordfører i Tinn, Steinar Bergsland, er klar til kamp utenfor Stortinget.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Aksjonsgruppa for Rjukan Sykehus har mobilisert kraftig foran dagens demonstrasjon i Oslo. De ønsker å hindre at akuttfunksjoner og sengeplasser ute i distriktene legges ned til fordel for større, sentraliserte sykehus.

Logistikkansvarlig i aksjonsgruppa, Ann Kristin Sauro, har hatt en stri tørn i helgen.

– Ja, det har vært veldig vanskelig å få tak i nok busser, men vi har klart det. Det er mest eldre og folk uten førerkort som har meldt seg på til å sitte i bussene, så det betyr at det er mange som kommer til å ta tog fra Kongsberg, eller kjøre biler selv, sier hun.

I forrige uke stadfestet helseminister Bent Høie vedtaket fra Sykehuset Telemark og Helse Sør-Øst om å legge ned akuttfunksjonene ved Rjukan sykehus og Kragerø sykehus. Saken blir behandlet av Stortinget tirsdag 17. juni.

Demonstrasjon på Rjukan

Slik så det ut da demonstrantene på Rjukan tok imot sykehusdirektør Bess Frøyshov i desember i fjor. I dag blir det stor demonstrasjon i Oslo.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Næringslivet trår til

Glenn Grumheden i dagligvarebransjen har hyret egen buss og gir ansatte fri til å aksjonere. Blant dem er Liv Kjersti Elnes.

– Det er så viktig å støtte denne saken. Om sykehuset blir lagt ned er det så mye som blir rasert her på Rjukan, og den kommer til å bli en spøkelsesby. Her er det bare å mobilisere.

Hun får følge av Trine Skipper i kjøttdisken.

– Klart jeg skal innover for å demonstrere.

– Hva synes du om at sjefen din stiller med egen buss?

– Det er råflott. Jo flere som drar, jo bedre er det, smiler hun.

– Dolket i ryggen av våre egne

Hallvard og Katarina Flatland

Hallvard Flatland skal være konfransier under arrangementet i Oslo. Han har selv sterke røtter til Rjukan og Telemark. Her sammen med datteren Katarina.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Eiendomsutvikler og hytteeier i Tinn, Hallvard Flatland, er leid inn som konferansier under markeringen utenfor Stortinget i dag.
Klinikkoverlege og professor, Mads Gilbert, fagforbundsleder Mette Nord og SV-politiker Audun Lysbakken er blant appellantene.

For Høyreordfører i Tinn, Steinar Bergsland, er det bittert at hans egne dolker ham i ryggen.

Ja, jeg er veldig skuffet. Dette har vi gått til valg på, både sentralt og lokalt. Jeg føler at dette er et svik overfor velgerne våre. Dette hadde jeg ikke trodd om egen regjering, sier han.

Derfor gir han og administrasjonen kommunalt ansatte fri til å aksjonere.
Førskolelærer Åshild Langeland tar med hele familien.

– Her blir det full mobilisering for alle fem, smiler hun.

Rektor på videregående, Roy Bjurholt, gir elever som vil delta i aksjonen fri uten fraværsmerknad i dag. Og blant folk generelt på Rjukan er engasjementet stort. Akkurat nå er det altså mange, og ikke bare fra Tinn, som er på vei mot Oslo for å fylle opp Løvebakken foran Stortinget. Helseminister Bent Høie er invitert og har bekreftet at han kommer.