Hopp til innhold
Nytt fylkesskilt
Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Fylkesdebatt i Vestfold og Telemark

Oppsummert

Innen 1. mars må fylkene bestemme seg for om de vil søke om å gå tilbake til gamle fylkesgrenser. NRK følger debatten i Vestfold og Telemark.

 • Små fylkeskommuner kan få problemer

  Forsker Erik Magnussen ved Telemarkforsking tror at små fylkeskommuner får problemer hvis de får flere statlige oppgaver. Splittelsene som er på gang, kan føre til noen store og noen veldig små fylkeskommuner. Han tror de store vil bli favorisert.

 • NHO-leder vil ikke dele opp

  NHO-leder i Vestfold og Telemark, Kristin Saga, synes det er trist at fylkespolitikerne i går vedtok å splitte fylket.
  Saga mener det sammenslåtte fylket er mer slagferdig enn to separate fylker. – Tilbakemeldingene er at næringslivet opplever at kraften som ligger i å være ett stort regionkontor, er positivt, sier Saga.

  Kristin Saga - NHO
  Foto: Martin Torstveit / NRK
 • Felles forslag om deling av fylket

  Et felles forslag fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sv og Rødt går inn for å sende en søknad om å splitte Vestfold og Telemark. Forslaget ble lagt fram under fylkestingssamlinga i Langesund nå i formiddag, og skal stemmes over seinere i dag. De fire partia krever også at staten betaler alle omkostninger ved en deling, og at også statsforvalteren for Vestfold og Telemark deles.

 • Ikke sikkert statsforvalteren deles

  I dag stemmer fylkespolitikerne trolig ja til en fylkesskilsmisse og flere mener at statsforvalteren må deles dersom fylket oppløses. – Det er ingen automatikk i at statsforvalteren følger fylkesinndelinga, sier statsforvalter Per Arne Olsen.

 • Vil ikke splitte statsforvalteren

  Statsforvalteren i Vestfold og Telemark bør ikke deles selv om fylket oppløses. Det sier Solrun Fleischer, tidligere utdanningsdirektør hos Statsforvalteren i Telemark. Statsforvalteren driver tilsyn med blant annet barnehager og skoler og Fleischer, som nå er pensjonist, mener de kan gjøre en bedre jobb med ett større fagmiljø.

Debatt om fylkesdeling: NHO møter Sandefjord-orføreren