Hopp til innhold

Funksjonshemmede får tilgang på servicehund

Servicehund til funksjonshemmede blir nå innført som en fast ordning fra januar 2018.

Arogan og Peggy

HENTER VANN: Servicehunden Arogan henter vann til Peggy Rognan som sitter i elektrisk rullestol.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– En servicehund gjør at jeg slipper å vente på hjemmesykepleien i to timer for å få av meg sokkene, sier Peggy Rognan som sitter i en elektrisk rullestol.

Hjelper Peggy med jakka

TAR AV JAKKA: Servicehunden Arogan hjelper Peggy Rognan med å ta av jakka.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Han betyr alt for meg. Den letter mye slitasje på skuldre og hofter. Den gjør livet mitt selvstendig, sier Rognan til NRK.

Sparer samfunnet for penger

Organisasjonen Norske Servicehunder har i flere år jobbet for at servicehundene skulle bli et hjelpemiddel på lik linje som førerhundene er for blinde og svaksynte.

Etter et toårig forsøksprosjekt har regjeringen avgjort at dette blir en permanent ordning fra januar 2018. Rognan tror dette vil spare samfunnet for mye penger.

– De kommer garantert til å spare mye penger. Jeg veit ikke hvor mange som skulle vært ansatt for å gjøre de tingene som hunden gjør. Så har vi den mentale biten også, både psykisk og fysisk, sier Rognan.

Servicehund for personer med funksjonsnedsettelser har vært brukt i USA og England i flere tiår, men ble først tatt i bruk i Norge i 2002.

– Hunden gjør meg selvstendig

Heidi Paulsen sitter også i elektrisk rullestol og har hunden Flax til å hjelpe seg. En servicehund gjør livet lettere, forteller hun. Flax kan blant annet åpne og lukke dører og ta ut tøy av vaskemaskinen.

– Han betyr alt for meg. Det å klare meg selv uten å spørre noen andre om å hente ting for meg hele tiden er fantastisk. Både fysisk og psykisk er han en stor støtte, forteller Paulsen til NRK.

Heidi Paulsen

KLAR FOR MIDDAG: Hunden Flax henter kjelen til Paulsen. Nå er det klart for middag.

Foto: Hans Petter / NRK

En servicehund koster 450.000 kroner, men en evaluering av forsøksprosjektet har vist at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt fordi brukerne er mindre avhengig av hjemmehjelp.

Håper folk med behov får servicehund

Heidi Paulsen, som er styremedlem i Norske servicehunder, håper alle som har behov for det, får en servicehund.

– Dette håper jeg kommer på lik linje med førerhunder. Jeg satser på at de som trenger det og har muligheten til å håndtere en servicehund og som har behov for en servicehund får det, avslutter Paulsen.

Servicehund hjelper til hjemme

GJØR ALT: Disse servicehundene gjør alt for at Peggy Rognan og Heidi Paulsen får en lettere hverdag.