– Politikerne kan ha tiggerne i bakgården sin og fôre dem

Kjell Ivar Brynsrud, tidligere leder av Telemark Turistforening, raser mot den nye tiggercampen i Porsgrunn. – Jeg er sjokkert over uttalelsene hans, svarer ordfører Øystein Beyer.

Kjell Ivar Brynsrud

Kjell Ivar Brynsrud raser mot den nye tiggercampen. Han mener at man ikke har bruk for Romfolket noe sted, så lenge de griser til omgivelsene.

Foto: Solfrid Leigul Øverbø / NRK

Reaksjonene etter forslaget om å la tiggerne i Grenland få oppholde seg på Skredderønningen, mellom gamle og nye E18 i Porsgrunn, lar ikke vente på seg.

Nå går tidligere leder av turistforeningen i Telemark svært hardt ut mot tiggerne. Han er ikke redd for å si akkurat det han mener.

– Vi vet at denne type mennesker griser til omgivelsene. Så lenge de holder på slik, har vi ikke bruk for dem noen plass, sier Kjell Ivar Brynsrud.

– Jeg anbefaler alle som er positive til tiggerne om å ha dem boende i bakgården sin. Der kan de fôre dem, og la dem låne badet sitt. Ikke legg den belastningen over på friluftsfolk, som ønsker seg vakre turområder, fortsetter han.

Les også:

– Hva slags menneskesyn er det?

Ordfører i Porsgrunn Øystein Beyer er sjokkert over Brynsruds meninger.

– Den type uttalelse er skremmende, spesielt når han bruker ordet "fôre". Hva slags menneskesyn er det?, spør Beyer.

– Tigging er et problem i hele Europa. Vi kan ikke løse den utfordringen alene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Øystein Beyer.

Ordfører i Porsgrunn Øystein Beyer er sjokkert over Kjell Ivar Brynsruds uttalelser.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Grenlandssamarbeidet, et samarbeid mellom kommunene og politiet i området, jobber nå blant annet med å gi ut brosjyrer med relevant informasjon til tiggerne. Her vil det også stå skrevet hva kommunene forventer av tiggerne, forteller Beyer.

– Vi ønsker at de skal holde seg rene, og ha toaletter å gå på. Det er uaktuelt at de gjør fra seg i hager og andre offentlige steder.

Turistforeningen tar avstand

Kjell Ivar Brynsrud er bekymret for turmuligheter og opprydningsarbeidet etter tiggercampen.

– Med en slik camp må man regne med en alvorlig opprydning etterpå. Jeg vil tro det vil bli stygt på området etter hvert.

Daglig leder i Telemark turistforening Jon Atle Holmberg sier Brynsruds uttalelser får stå for hans egen regning.

– Dette er en privat mening, og har ingenting med turistforeningen å gjøre.

Bjørn Erik Kristiansen, talsperson for tiggerne, går også hardt ut mot Brynsruds syn.

– Ja, det ville jo vært fælt for Brynsrud hvis han vandret i skogen, og det hoppet frem en tigger fra en busk og ba om noen kroner, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tiggercamp Porsgrunn

Det er her ved Skredderrønningen at den nye tiggercampen er tenkt å ligge.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Kan ikke forstå valg av sted

Wenche Lanner er grunneier på området og nærmeste nabo til den nye tiggercampen. Hun kan ikke forstå hvorfor kommunene har valgt dette stedet.

– Det første folk vil se når de kommer inn i Telemark, er denne tiggercampen som blir liggende her.

Hun synes det både er vanskelig og farlig å si noe definitivt om hvordan det vil se ut på området etter at Romfolket eventuelt har flyttet dit. Men hun trekker parallell til hva som skjedde i hovedstaden.

– Jeg har selv vært i Oslo og sett hvordan det så ut i parken bak Plaza, hvor Romfolket holdt til. Der var det rotter og måker og søppel i hele parken,
Selvfølgelig frykter jeg at det samme kan skjer her, sier Lanner
.

Forholder seg til bestilling

Morten Næss

Enhetsleder i Porsgrunn kommune Morten Næss sier han kun har tatt hensyn til bestillingen han har fått fra Politirådet og den politiske ledelsen i Porsgrunn.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Enhetsleder i Porsgrunn kommune Morten Næss sier han kun har forholdt seg til bestillingen fra Politirådet og den politiske ledelsen i Porsgrunn, når han har pekt ut Skredderrønningen som det beste alternativet.

Det er et enkelt sted å ha noen toaletter, kanskje etter hvert dusj- og vaskebrakker, avfallscontainere og en parkeringsplass for bilene, som bestillingen går ut på.

Han ønsker ikke å vurdere om forholdene på campen vil kunne bli menneskelige.

– Det har jeg ingen formening om. Jeg utfører kun en bestilling.

Ber politikerne teste ut campen

Talsmann for tiggerne Bjørn Erik Kristiansen er derimot tydelig på at det valgte området ikke er egnet som et menneskelig oppholdssted, og han krever store forbedringer.

– Minimumskravet er at de skal få komme et sted og spise, lage seg mat under hygieniske forhold og vann, dusj, toaletter og et sted hvor de kan få sove.

Han har også en utfordring til alle beslutningstakerne.

– Hvis politikerne tok seg en tur og tilbrakte en helg her på haugen med sovepose og i bilene sine, så fikk de kanskje se hvor egnet det er for mennesker å bo her ute.

Les også: