Hopp til innhold

Fugler digger feit mat om vinteren

Om vinteren trenger utefuglene ekstra mat med energi og fett. De små gjestene på fuglebrettet setter ekstra stor pris på meiseboller og solsikkefrø.

Jan Erik Tangen

SETT OPP FÔRINGSSTASJON: Ornitolog og fugleekspert Jan Erik Tangen har fôringsstasjon til småfuglene i hagen sin om vinteren. Utefuglene trenger ekstra fettrik mat vinterstid.

Foto: Rubina Butt / NRK

Fuglene kan du mate hele året. For mange er årets første snøfall en pekepinn på at fuglene trenger ekstra energirik mat.

Matfatet til fuglene er overalt i naturen. På kvister, stammer og under bark finnes insektegg og edderkopplarver som prøver å skjule seg for vinteren. Fuglene er eksperter på å finne disse.

Kokosnøtt og hakkespett

KOKOS: En flaggspett som koser seg med kokos vinterstid.

Foto: Jan Erik Tangen

Men når snøen kommer, dekker snøen mye av maten, forteller ornitolog og hobbyekspert Jan Erik Tangen.

– På dager med mye snø søker mange fugler til fôringsplasser som folk har satt opp rundt om. Særlig under kraftig snøvær. Da er det viktig at vi har noe å tilby dem, sier han.

En fettrik og variert meny

Utenfor stuevinduet sitt i Porsgrunn har han hatt egen fôringsstasjon for utefuglene i mange år. Et enkelt stativ av tynne trestammer med spikre hvor han fester ulik mat.

– Det er så koselig å ha besøk av fugler nå i mørketida. Og på vinteren når snøen fyker rundt hushjørnet, er det fint å vite at vi hjelper utefuglene.

Fôringsstasjon fugl

VARIERT MENY: På fôringsstasjonen til ornitolog og fugleekspert Jan Erik Tangen kan fuglene velge mellom kokosnøtt fylt med fett og frø, Peanøtter, solsikkefrø fra fôringsautomat, stekemargarin eller meiseboller.

Foto: Rubina Butt / NRK
Smult, fett og solsikkefrø

SMULTRINGFETT: En melkekartong fylt med en blanding av smultringfett og solsikkefrø står på benken i hagen til ornitolog Jan Erik Tangen.

Foto: Rubina Butt / NRK

For på vinteren trenger fuglene å bygge opp sine fettreserver. Det er da naturlig å tilby dem meiseboller, nøtter eller solsikkefrø. Alle tre har et høyt fettinnhold, meisebollen mest. Maten bør ikke ha for høyt saltinnhold.

– Fett er høyenergi. De får mye fett gjennom solsikkefrø. Selv legger jeg også brød på bakken, mange av spurvefuglene våre er ikke så flinke til å sitte på fôringsautomatene. Gråspurven og gulspurven leter ofte etter mat på bakken.

Margarin fugl

RENT FETT: Et stykke stekemargarin kan være fint å henge ut til utefuglene (uten salt).

Foto: Rubina Butt / NRK

Fôringsstasjonen er plassert like ved en kvistrik barlind, hvor fuglene kan gjemme seg for rovfugl og katter.

Stasjonen tilbyr kokosnøtt fylt med en blanding av fett og frø, peanøtter og solsikkefrø. I midten henger en nettingpose med et stykke stekemargarin, uten salt. Og på hjørnet henger et nettingrør med fem-seks meiseboller.

Uønsket besøk av rotter og mus

Mater du fuglene på altanen eller nært huset ditt, kan rester av fuglematen fort drysse ned på altanen og tiltrekke rotter og mus. Dette er uønsket av de fleste.

Et tips fra ornitolog Jan Erik Tangen er å feie bort skall og smulerester på fôringsplassen til en hver tid.

– Folk må ta forholdsregler og sjekke hva som er tillatt der en bor. Bor du i blokk, kommer i alle fall ikke rottene opp dit om en mater fuglene.

Hva med folk som har altan med planker med riller mellom?

Anne Havåg Holter-Hovind

Arkitekt og hageblogger Anne Havåg Holter-Håvind har mange fancy tips til kreative meiseboller.

Foto: Moseplassen.no / NRK

Da kan en flytte på rillene og feie under med jevne mellomrom. Eller legge noe under fôringsplassen.

Bor du slik at du kan mate fuglene der du bor vinterstid, vil du ha mye glede gjennom vinteren, forsikrer Tangen.

Meiseboller som pepperkake

Ønsker man å sette et ekstra julepreg på meisebollene, har arkitekt og blogger Anne Havåg Holter-Hovind fancy tips å komme med. Hun driver Norges mest leste hageblogg Moseplassen, hvor hun deler tips og inspirasjoner til hagen. Bloggen har nesten 18 000 følgere på Facebook.

Hovind lager sine egne næringsrike meiseboller, rik på proteiner, fett og andre næringsstoffer.

– Meiseboller er fuglenes favoritt. Jeg lager meisebollene selv fordi de er veldig populære i hagen, og ikke minst fordi de er fine å se på. Ingrediensene finner du i kjøkkenskuffen, sier hun.

Se oppskrift på meiseboller til høyre på denne siden.

Her er noen av de vanligste fuglene du kan få besøk av på fuglebrettet i vinter: