Hopp til innhold

Redd villreinen kan miste fosteret

Lite tilgang på mat gjør villreinen nå svært sårbar. Skiturister, snøskutertrafikk og annen ferdsel i påsken og ukene fram mot kalving kan bli fatal.

Reindsdyr

Villreinflokk på Hardangervidda. (arkivbilde)

Påsken faller samtidig med at simlene nærmer seg kalvingsområdene sine.

Villreinen er spesiell ved at kalvefosteret helt og holdent bygges av moras kroppsreserver.

Også fredelige turgåere kan utløse panikk og flukt hos dyra. Det kan føre til abort, sier Even Knutsen hos Fylkesmannen i Oslo og Viken.

Skigåere kan skremme villreinen

Til tross for koronapandemi og reiserestriksjoner, kan det likevel være skiturister, snøskutertrafikk, hundespann og annen ferdsel i fjellet. Knutsen ber folk ta hensyn til villreinen. Både i påsken og tiden etter påske, med færre reiserestriksjoner.

Årets vinter har vært svært vanskelig for villreinen. Mye snø, hard skare og nediset vegetasjon har ført til lite tilgang på mat.

Etter den harde vinteren, er simlene svært sårbare fram til kalving i mai/juni.

– Hele fosterutviklingen bygges av kroppsreservene til simla. Jo mer de blir forstyrret, jo mer sannsynlig er det at det får slike fatale konsekvenser, sier Knutsen.

Ta hensyn, ikke mobilbilde

Reinen har en fenomenal luktesans. Med riktig vindretning kjenner den lukten av mennesker flere kilometer unna. Derfor er det viktig å ikke oppsøke villreinen, forteller Peter Köller. Han er nasjonalparkforvalter for området Brattefjell-Vindeggen i Telemark.

– Dersom man treffer på rein, er det bare å trekke seg unna. Det er fristende å komme nærmere for å ta mobilbilde, men det gjør man ikke, sier han.

Köller råder folk til å la det gå sport i å trekke seg unna uten å bli oppdaget. For eksempel med vinden i ryggen slik at reinen kan fortsette uforstyrret.

Samtidig er det viktig at hundeeiere respekterer båndtvangen som gjelder fra 1. april.

– Båndtvang tar vi for gitt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark