Hopp til innhold

Frykter rekrutteringsproblemer innen helsefag

Mangel på lærlingplasser og heltidsstillinger kan gjøre det vanskelig å få nok unge til å ønske å utdanne seg til helsefagarbeidere, mener Vestfold fylkeskommune.

Sykehus

Vi trenger 40 helsefagarbeidere til per år i Vestfold for å møte fremtidens behov. Det viser undersøkelser gjort i kommunene i Vestfold.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Vi trenger nærmere 100 nye helsefagarbeidere hvert år i Vestfold frem mot år 2020, sier rådgiver i utdanningsavdelingen i Vestfold fylkeskommune Leif Birger Olsen.

Regjeringens plan for omsorgsfeltet fra 2015 til 2020 forteller at det vil være et stort behov for sykepleiere og helsefagarbeidere i årene som kommer.

I dag utdannes det rundt 60 helsefagarbeidere i Vestfold i året, noe som krever en økning på 40 personer per år.

Leif Birger Olsen

Leif Birger Olsen i Vestfold fylkeskommune mener kommunene må gjøre en innsats for helsefagarbeiderne.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Ber kommunene ta grep

Olsen mener det er vanskelig å øke inntaket og rekrutteringen til helsefag på videregående skole før kommunene gjør en innsats. Han peker særlig på to områder der han mener kommunene har en jobb å gjøre.

– Skal vi øke markedsføringen av faget, er vi avhengig av at kommunene forsyner skolene med flere lærlingplasser. Det er også et ønske fra oss at kommunene ser på dette med heltidsstillinger. De unge i dag ønsker å etablere seg, de er ikke interessert i deltidsstillinger og usikre vikariater, sier Olsen.

Sandefjord dårligst ut

Blant kommunene i Vestfold er det Sandefjord som kommer dårligst ut når det gjelder antall lærlingplasser i kommunen. KS har et mål om én lærlingplass per 1000 innbygger. Dette taller gjelder imidlertid alle typer lærlinger.

De fleste kommunene klarer å nå målet eller ligger tett opptil. Sandefjord kommune henger derimot etter.

– Jeg kan ikke svare konkret på hva som er grunnen til det, men vi innfører tiltak nå. Blant annet ved å tilby to lærlingplasser for helsefag til i året, forteller Eva Nyhus som er fagkonsulent i Sandefjord kommune.

Hun kan derimot ikke love at kommunen vil klare å skaffe flere heltidsstillinger.

– Det er et tema som vi diskuterer kontinuerlig, men vi kan ikke garantere det på nåværende tidspunkt.

Mener det er politisk velvilje

Leder for Helse- og sosialutvalget i Sandefjord kommune, Bror-Lennart Mentzoni (KrF), sier de deler fylkeskommunen sin bekymring.

Bror-Lennart Mentzoni

Leder for Helse- og sosialutvalget i Sandefjord kommune Bror-Lennart Mentzoni sier de arbeider for å få til flere lærlingplasser og heltidsstillinger i Sandefjord.

Foto: Ken Somerville

– Vi er sørgelig klar over at Sandefjord kommune gjør det dårlig når det gjelder lærlinger. Vi i KrF ønsker å nå målet KS har satt, sier han.

Han sier det også er politisk velvilje for å lage flere heltidsstillinger for helsefagarbeidere i kommunen. Om prognosene om at det behøves 100 nye helsefagarbeidere hvert år i Vestfold, har han følgende å si:

– Jeg ser for meg en opptrapping av antall lærlinger i Sandefjord kommune de neste fire årene. Hvis de andre kommunene følger etter, er det fullt mulig å klare å utdanne 100 helsefagarbeidere hvert år. Men det skjer ikke av seg selv, og vi må beholde fokuset på lærlinger både innenfor helsesektoren og andre sektorer, sier han.

Antall lærlinger og lærekandidater i Vestfold pr. 10.12.15

Kommunen

Innbyggertall

Kontrakter totalt

Andebu

6 000

6

Hof

3 000

3

Holmestrand

10 000

19

Horten

27 000

25

Lardal

2 500

2

Larvik

43 000

54

Nøtterøy

21 000

26

Re

9 000

11

Sande

9 000

14

Sandefjord

45 000

30

Stokke

11 000

12

Svelvik

7 000

7

Tjøme

5 000

2

Tønsberg

41 000

40

Ekspander/minimer faktaboks

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark