Frykter ny selpest i Oslofjorden

– Bestanden er nå minst like høy som den var de to gangene det var utbrudd.

Frykter ny selpest

VIL ØKE KVOTEN: Flere sel nøt solen på Flatskjæret utenfor Østre Bolæren i Vestfold-skjærgården onsdag ettermiddag. NJFF mener det er for mange sel, og ønsker å øke kvoten for jakt fra 15 til nærmere 30.

Øystein Cock Rønning, fylkessekretær i NJFF Vestfold, frykter at det skal komme et nytt utbrudd av selpest i Vestfolds farvann. Både i 1988 og i 2002 førte selpest til at 60 prosent av bestanden døde.

I fjor høst talte Havforskningsinstituttet 292 sel i Vestfold-skjærgården. I Østfold var tallet 230, mens de i Telemark talte 175 sel.

Disse tallene bekymrer Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF).

– Vi er bekymret for at selbestanden ikke tåler å være så høy. Vi tror en så høy selbestand over tid vil føre til et nytt utbrudd av selpest. Samtidig er vi redd for at de tar ut en del av den fisken vi gjerne skulle fisket selv, sier Øystein Cock Rønning.

– Bestanden er nå minst like høy som det den var de to gangene det var utbrudd av selpest, fortsetter han.

Sel som svømmer i vannet.

SYKDOM: Selpest er en virussykdom som hovedsakelig rammer steinkobbe, ifølge Veterinærinstituttet.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Vil doble kvoten

I desember 2014 ble det åpnet for jakt på sel i Vestfold med en kvote på 15 dyr. NJFF Vestfold mener den kvoten nærmest bør dobles for å begrense selbestanden.

– Selpest er en fæl sykdom. De pines over flere dager når de får slike utbrudd, sier Rønning.

Selpestviruset smitter ikke mennesker, men er en virussykdom som hovedsakelig rammer steinkobbe. Selen får lungebetennelse med feber og pusteproblemer, og dør ofte av bakterielle tilleggsinfeksjoner.

Sel som ligger på svaberg.

VIRUS: NFF er redd for at det kan komme et nytt utbrudd av selpest. Viruset smitter ikke mennesker, men kan ta livet av store deler av selbestanden.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Ikke for stor bestand

Forsker Kjell Thormod Nilssen i Havforskningsinstituttet mener det ikke er noen grunn til å øke jaktkvoten på sel.

– Jeg tror ikke det er stor sjanse for at selpest skal oppstå på grunn av for stor bestand av steinkobbe i Vestfold, der det er bortimot 300 dyr. Hvis man sammenligner med svenske områder, er det der mellom 15 og 20 000 dyr av samme art. At det skal oppstå selpest i Oslofjorden har jeg liten tro på, sier Nilssen.