Frykter fall i steintrapper

Moderniseringen av Tønsberg torg er snart ferdig, men blinde og svaksynte savner merking av trappetrinn og utspring.

Mona Ullmann

Mona Ullmann etterlyser bedre merking av trappetrinn og utspring på det nye Tønsberg torg.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Da vi var på befaring her tidligere i uka var det ei dame som holdt på å snuble øverst i trappa.

Det sier lederen av Blindeforbundet i Vestfold, Mona Ullmann. Hun frykter at de nye trappene, amfiet og scenen som bygges i stein på torget skal bli de reneste snublefellene for blinde og svaksynte. Hun viser NRK.no hvordan det skal være etter Byggteknisk forskrift .

– På denne trappa er det merket med kontrastmarkering øverst, men det mangler et såkalt oppmerksomhetsfelt inntil nederste trinn som viser at det er slutt på trappa.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Mona Ullmann vil ha merking av amfiet på Tønsberg torg.

Se video: Mona Ullmann vil ha merking av amfiet på Tønsberg torg

Vil ha kontraster

Amfiet øverst på torget er laget av mørke steinblokker. Det ligger slik til at mange kommer til å bruke det som trapp for å komme ned på torget, og Ullmann vil at hvert trinn merkes med en farge i kontrast til den mørke steinen.

– Det er ikke sikkert hun får det på den måten, sier prosjektlederen for torgutbygginga, Arild Bakken.

– Dette blir et valg mellom estetiske krav og funksjonelle krav, så det er mulig at det bare er øverste og nederste trinn som merkes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mona Ullmann og Arild Bakken

Mona Ullmann og Arild Bakken er enige om at det er nødvendige med god merking slik at blinde og svaksynte ikke skader seg.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Blir ikke dyrere

– Burde dere ikke gjort ferdig merkingen med en gang og ikke ventet helt til slutt? Da hadde det vel blitt billigere også, spør Ullmann.

– Nei, det er helt bevisst at vi har ventet til nå, og det blir ikke noe dyrere av den grunn. Nå skal det freses spor eller eventuelt legges ned kontrastfarge slik at det blir enklere å se trinnene.

Les også:

Positiv prosjektleder

Nedover torget strekker det seg et smalt mørkt felt med rugler som blinde og svaksynte kan orientere seg etter, ei såkalt ledelinje. Vel og bra, mener Ullmann, men sier at det mangler noe.

– Feltet går rett ned til ei kryssende gågate. Etter forskriftene skal det være en form for «advarsel» om at det er kryss rett foran.

– Det skal vi ordne, lover Bakken.

Mona Ullmann

Denne kanten ved scenen burde også vært merket. Det er ganske høyt lenger ned her, sier Mona Ullmann.

Foto: Jan Gulliksen / NRK