Hopp til innhold

Dette er julebaksten for deg med diabetes

Diabetesforbundet har i år laget et helt spesielt hefte med oppskrifter på julebakst for deg som har diabetes. – Et veldig viktig bidrag, sier blogger og lege Wasim Zahid.

Brosjyre med julebakst for diabetikere

Denne brosjyren kan hjelpe deg som diabetiker til å kose deg på lik linje med alle andre i advent- og juletiden.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

Camilla Karstensen i Diabetesforbundet

Camilla Karstensen i Diabetesforbundet håper brosjyren kan være med på å få flere diabetikere med på julebaksten.

Foto: Ingrid Blessom

I Norge har rundt 375 000 personer diabetes. Av disse har rundt 25 000 med type 1-diabetes og 350 000 med type 2-diabetes. Omtrent halvparten av disse er udiagnostiserte.

– Vi har laget dette heftet fordi det er noe svært mange diabetikere spør om når advent- og juletiden nærmer seg. Mange av dem lurer på hva de kan bake og spise, og vil ha oppskrifter som er tilpasset diabetikere, sier markedsansvarlig i Diabetesforbundet, Camilla Karstensen.

Heftet består av oppskrifter med juleklassikere som julegløgg, kransekake, pepperkaker og marsipan.

Det er mye helse i fest, kos, og det å sitte sammen med venner og familie med et godt måltid.

Wasim Zahid, blogger og lege

Artikkelen fortsetter under bildet.

Wasim Zahid

Wasim Zahid er bedre kjent som 'Twitterlegen', og sier brosjyren er et veldig viktig bidrag.

Foto: Arne Raanaas / NRK

– Viktig å kose seg

Wasim Zahid er norsk-pakistansk lege, skribent, og blogger innen helsetema og innvandring. Han ønsker julebakstheftet varmt velkommen.

Dette synes jeg er kjempebra. Vi går nå inn i en tid hvor det er mye godsaker på kjøkkenet, i stua og ikke minst i butikkene. Alle er jo glade i kaker og har lyst til å kose seg litt ekstra når advent og jul nærmer seg. Det gjelder jo også de som har diabetes. Dessverre kan ikke de nyte alle de godsakene som vi andre kan. Jeg synes det er flott at Diabetesforbundet kan bidra til at også diabetikere kan kose seg, uten at det går utover sykdommen, sier han til NRK.no.

Alle oppskriftene i heftet er næringsberegnet, siden det er svært viktig for personer med diabetes å vite hva de får i seg av kalorier og karbohydrater.

Laster Twitter-innhold

Økende problem

Diabetes er den sykdommen som øker mest i verden. 382 millioner mennesker har diabetes i verden i dag. I henhold til International Diabetes Federation kommer 592 millioner mennesker til å ha diabetes i 2035, dersom økningen ikke bremses.

– En av de viktigste risikofaktorene for å få diabetes er overvekt, fedme og fysisk inaktivitet. Vi vet jo at forekomsten av overvekt er økende og vi har aldri sittet mer stille enn vi gjør nå.

Wasim Zahid mener det er svært viktig at diabetikere får muligheten til å delta i faste tradisjoner, på lik linje med dem som ikke har sykdommen.

– Folk som har diabetes trenger fest og kos på lik linje med alle oss andre, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oatmeal cookies

Havremakroner uten for mye sukker, kan du finne oppskriften på hos Diabetesforbundet.

Foto: Julija Sapic Elena Elisseeva/Colourbox

Oppskrifter med mindre sukker

Dette er oppskriften på juleklassikeren marsipan. Denne oppskriften er uten sukker og med en høy andel av mandler, til forskjell fra ferdigkjøpte varianter som ofte inneholder mye sukker: Gir 12 marsipankuler, og tar rundt 45 minutter å lage.

Næringsinnhold per 100 gram:

  • Energi: 270 kalorier.
  • Karbohydrater: 21 gram
  • Proteiner: 24 gram
  • Fett: 10 gram
  • Fiber: 15 gram

Ingredienser:

  • 100 gram fettredusert mandelmel
  • 40 gram tagatesse (søtstoff/strøsukker)
  • 2 eggehviter
  • Valgfritt: 1–3 dråper mandelessens
  • 20 gram mørk sjokolade til dypping, helst 70 %.

Slik gjør du:

  • Bland sammen tagatesse, mandelmel, eggehviter og mandelessens.
  • Smak på marsipanen etter hvert som du knar den sammen, og tilsett mer mandelmel eller tagatesse avhengig av hvor søtt du liker det.
  • La deigen hvile rundt 15 minutter. Del den deretter i 12 like biter og trill kuler.
  • Del sjokoladen i biter og smelt sjokoladen i mikro eller over vannbad.
  • Dypp marsipankulene i den smeltede sjokoladen.
  • Legg marsipanen til avkjøling.

Her kan du lese flere oppskrifter tilpasset deg som er diabetiker: