Frimurerlosjen åpner opp

Mandag får du svar på hva som skjuler seg bak de vanligvis lukkede dørene i losjens bygg i Sandefjord.

Eivind Klasen og Kai Dysthe i losjens bygg i Sandefjord.

ÅPNER DØRENE: Medlemmene Eivind Klasen og Kai Dysthe er glad for mer åpenhet rundt frimurerlosjen.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Mandag kveld åpner den myteomspunne Frimurerlosjen dørene for fremmede. Poenget er at folk skal få muligheten til å se hvordan de har det.

– Vi syns åpenhet er viktig, sier Eivind Klasen. Han har en ring på fingeren som viser at han er med i frimurerlosjen i Sandefjord.

Både lokalt og sentralt har frimurerne et mål om å bli mer åpne, likevel er det fortsatt en del som forblir hemmelig.

Avslører ikke ritualene

Blå stoler på sjakkmønstret gulv.

Dette rommet åpnes opp alle som vil lære mer om frimurerlosjen i Sandefjord.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Alle som vil kan ta turen til losjens bygg i Sandefjord mandag kveld. Noen dører holdes imidlertid stengt, og ritualene deres blir ikke avslørt.

– Systemet vårt er slik at når du begynner her, så starter du på punkt 1 og jobber deg oppover. Får du sett alt, er det ikke noe spenning, og den lærerkurven vi ønsker å oppnå, blir ikke oppnådd, sier Klasen.

Det er elleve grader i frimurerlosjen, og Klasen er i grad ti. Det tar rundt 20 år å komme dit. Ringen han har på fingeren får man etter rundt ti år.

Konspirasjonsteorier

Klasen mener at frimurerne blir noe feil fremstilt, og håper åpenheten kan endre dette.

– Vi har symboler, men det er en del av læringsprosessen. Når ting blir tatt ut av helheten, så er det fort gjort å lage konspirasjonsteorier, sier han.

– Det har ikke vært så åpent opp gjennom tiden, men nå prøver vi, både lokalt og sentralt, å åpne dørene mer og vise at det ikke er så skummelt som folk tror, fortsetter han.

Håper på 100

Kai Dysthe som også er i grad ti i frimurerlosjen i Sandefjord, ser frem til kvelden, selv om han ikke vet hvor mange som vil komme.

– Vi håper på 100, men vi tror kanskje det bare kommer ti. Vi aner ikke. Vi har aldri gjort dette før, så det blir spennende å se. Men vi skal hvert fall ta godt imot dem som kommer, sier han med et smil.