Fraråder å mate svaner på islagte vann

– Svanene kan fryse fast mens de venter på mer mat, sier Trond Mathisen i Viltnemnda.

To svaner utenfor Stavern.

STAVERN: Inger Kristine Grønvold i Stavern har sett flere svaner som har fått problemer i vinter. Dette bildet tok hun lørdag. Også tirsdag kontaktet hun brannvesenet fordi to svaner satt fast.

Foto: Inger Kristine Grønvold

Vestfold interkommunale brannvesen opplyser at 110-sentralen stadig får henvendelser om svaner og andre fugler som kan ha frosset fast i isen. Før de rykker ut, snakker de med viltnemnda eller Statens naturoppsyn.

Senest tirsdag morgen måtte lederen av Viltnemnda i Tønsberg, Trond Mathisen, ut for å hjelpe løs en svane som hadde frosset fast i isen i Tønsberg havn.

Han har en oppfordring til folk som ønsker å gi svanene litt ekstra mat om vinteren.

– Hvis du mater svanene i åpent vann, går det helt fint. Men mange velger kanskje å hive brødbitene ut på islagte vann. Da kommer selvfølgelig svanen opp på isen for å spise. Når det er tomt, venter de kanskje på mer mat. Det kan ta lang tid, og svanene legger seg ned for å spare krefter. Når de skal reise seg, oppdager de at de har frosset fast.

Noen svaner dør i løpet av vintermånedene.

– Noen bukker under, spesielt når fjordene har fryst så mye til som de har gjort akkurat nå. Da finner svanene kanskje ikke nok mat, sier Mathisen.

Svaner byfjorden Tønsberg

BRØDBITER: Trond Mathisen i Viltnemnda advarer mot å gi svaner pølsebrød. Små brødbiter er det beste, mener han. – Pølsebrød kan stoppe underveis ned halsen, så kommer fuktighet til og så eser pølsebrødet ut og setter seg fast. Da har svanen et stort problem, sier Mathisen. (arkivbilde)

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Varslet brannvesenet

Daglig leder for Stavern Gjestehavn og Smak av Stavern, Inger Kristine Grønvold, varslet brannvesenet om to svaner som satt fast i isen utenfor havna i Stavern tirsdag formiddag. Svanene kom seg imidlertid fri da en båt kjørte forbi og sprakk opp isen for dem.

Lørdag så hun tre stykker. Disse kom seg også løs etter hvert, men var veldig slitne.

– Den ene datt flere ganger. Det var et veldig trist syn, men den kom seg til slutt på bena igjen.

Hun forteller at folk mater svanene i havna hver eneste dag, og at det i år har vært uvanlig mange svaner som har sittet fast i isen.

– Jeg ser ofte at svaner fryser fast. Nå har det vært ekstremt kaldt, så nå har det vært mye.

Grønvold ser helst at svanene finner mat på egen hånd.

– Dyrene vet selv hvordan de finner mat. I tillegg til at de kan fryse fast, kommer også måker og duer, og da blir det mye avføring i området.

– Skal klare seg selv

Ifølge Mathisen i Viltnemnda skal svanene kunne klare seg selv gjennom vinteren, uten å få mat av mennesker.

En svane som er frisk og rask, letter og finner mer åpent vann. Men dem som blir igjen i havna, er kanskje ikke fullt så spreke. Det er de som gjerne fryser fast på isen, sier han.

Har du først begynt å mate svanene, bør du fortsette, legger han til.

– Ellers sitter svanene og venter på mer mat fordi de ikke klarer å finne det selv. Så blir de svakere og svakere, og så bukker de under. Kanskje de setter seg på isen og fryser fast før de dør.