Hopp til innhold

Fra olje til vårruller

Før reiste han Europa rundt som ingeniør. Nå driver han innvandrersjappa "Rosalinda". SSB advarer mot at flere gjør det samme.

Ruben Nyborg og Jan Terje Smith

HORTEN: Før var de kolleger. Nå stikker Jon Terje Smith (t.v.) innom hos sin gamle kollega for lunsj.

Foto: Helena Rønning / NRK

Pipp, pipp, pipp.

Lyden av varer som skannes i kassa høres ute på gata. Lukten av nystekte vårruller, vafler, østerssaus og kaffe blander seg sniker seg ut sammen med lydene fra kassa.

Inne bak disken står Ruben Nyborg. For noen måneder siden var han kvalitetskontrollør i MHWirth. Da oljeprisen sank begynte oppsigelsene.

– Jeg var ikke av de første som måtte gå, forteller Ruben.

Men i tredje runde med nedbemanning mistet også han jobben.

– Så var det en kveld jeg snakket med faren min. Vi hadde hørt at butikken "Rosalinda" var til salgs.

Bestemmer selv

"Rosalinda" er Hortens første asiabutikk. I mange år drev filippinske Rosalinda den. Butikken ble e t sted "alle" hadde et forhold til. Med vårruller som alle hadde smakt. Men i fjor døde hun og butikken kom for salg.

– Det var en spennende tanke å drive for seg selv, og å være sin egen sjef. Det var det som gjorde at vi slo til, forteller Ruben. Også er det Gelyn, da.

Gelyn er filippinsk. – Det er hun som sitter på den tyngste kompetansen her, smiler Ruben.

Gelyn og Ruben

KOMPETANSE: Gelyn er kona til Rubens far. Det er hun som lager maten i kafeen. Hun er fra Filippinene og har lært Ruben mye om de ulike varene butikken fører.

Foto: Helena Rønning / NRK

Drumstickleavs, fersk Aloe vera og gurkemeie

Kunnskapen om eksotiske matvarer var heller laber for et år siden. Men i dag guider Ruben oss igjennom et utall ulike nudler, fersk koriander og pakistansk mango. Kundene kommer fra hele Østlandet på grunn av vareutvalget.

Ruben Nyborg

FØR: Ruben Nyborg jobbet tidligere som kvalitetskontrollør i oljebransjen.

Foto: Privat

– Det var jo litt risikabelt å ta over, sier Ruben, og tenker tilbake på da han bestemte seg for å ta steget fra det kjente fagmiljøet over i noe helt annet.

– Er du ikke redd for å miste kompetansen fra oljebransjen?

– Jo litt. Ruben drar på det.

Kompetanse på avveie

Statistisk sentralbyrå advarte denne uka om at kompetanse går tapt.

Til Dagens Næringsliv og NTB sier SSB direktør Christine Meyer at for mange høyt utdannede som har mistet jobben blir hengende igjen i yrker som krever lavere kompetanse. Samtidig har Norge nå den høyeste arbeidsledigheten på over 10 år.

– Jeg tilpasser meg fort nye ting, så det går nok bra med meg, sier Ruben.

Han mener det er mye bedre å finne seg noe annet å gjøre enn å gå hjemme.

– Jeg tror man blir ødelagt av det, sier han.

Selv lærte han seg å drive butikk på kort tid og ser seg sjelden tilbake.

Runen Nyborg og Raman Angamathu

SAMARBEID: Raman Angamunthu (t.h) har kjøpt varer hos Rosalinda i mange år. Nå selges rettene hans her og Ruben selger varer i hans restaurant.

Foto: Helena Rønning / NRK

Den første gruppen stamkunder er ferdige med kaffekopp nummer to.

Det plinger på datamaskinen og blinker i innboksen.

– Jeg har fått ny leilighet, smiler Ruben. Jeg fikk bekreftelsen nå.

Snart blir veien hjem fra jobb opp et par trapper til en leilighet noen etasjer over butikken.

Ruben Nyborg

MENNESKER: Som reisende kvalitetskontrollør i MHWirth traff Ruben mennesker fra hele verden. Nå kommer folk fra ulike kulturer inn i hans butikk. Og ekstrahjelpkunnskapen fra da han var ung på ICA kommer også med.

Foto: Helena Rønning / NRK