For fire uker siden hadde Vestfold og Telemark landets høyeste R-tall på 1,7. I FHIs siste ukerapport viser tallene at fylket nå, sammen med Innlandet, har landets laveste R-tall.
– Det er strålende nyheter, og det sier noe om at de strenge tiltakene vi har hatt i fylket gjennom lang tid virker, sier fylkeslege Sigmund Skei.
R-tallet, eller reproduksjonstallet, forteller hvor mange hver koronasmittet i gjennomsnitt smitter andre.
Strenge tiltak
De siste ukene har Vestfold og Grenlandskommunene hatt det strengeste tiltaksnivået, nivå 5a. Sist fredag og mandag gikk henholdsvis Grenland og Vestfold ned til nivå 5b.
Dette tiltaksnivået varer frem til 22. april, til tross for den lave smitten.
OPTIMISTISK: Fylkeslege Sigmund Skei håper å kunne oppheve de nasjonale tiltakene i slutten av april.
Foto: Hege Therese Holtung / NRKFylkeslegen forteller at dette er en del av en nedtrappingsplan. Han understreker at det er viktig å la tiltakene virke over tid, for å forsikre seg om at de gir ønsket effekt.
– Har du forståelse for at enkelte setter spørsmålstegn ved forlengede tiltak når R-tallet er så lavt her i fylket som nå?
– Det er jo en kommunikasjonsmessig utfordring. Det handler om at hvis vi letter for kjapt, så risikerer vi at vi ikke får stabilisert oss på et lavt nivå og så må vi kanskje stenge igjen, og det er verre for alle.
Skei er glad for at ikke påsken har ført til en økning i smitten, slik vi har sett etter både jule- og vinterferien.
Nærmere nasjonale tiltak
Svein Lie, fagdirektør i Helsedirektoratet og tidligere fylkeslege i Vestfold, applauderer befolkningens innsats de siste ukene.
– Det er veldig flott! Det viser at det nytter med de tiltakene vi kjenner og kan bruke, nemlig holde avstand, være omhyggelig med å oppsøke andre og vaske hender. Det er det som har virket, og det må vi fortsette med.
FORNØYD: Fagdirektør i Helsedirektoratet Svein Lie sier det er viktig å fortsette og være flinke med smittevern for å hindre at trenden snur.
Foto: Rebecca Ravneberg / HelsedirektoratetLie sier han har stor respekt for de kommunene som sier de vil benytte den gode trenden de er inne i til å komme så lavt at de tryggere kan løse opp senere.
Fylkeslege Sigmund Skei tror det fremdeles vil gå i bølgedaler fremover, men at hovedtrenden er at det vil gå nedover. I tillegg blir vi hjulpet av at årstiden vi er inne, som gjør at vi er mer ute.
Nå håper han at fylket skal kunne gå over på nasjonale tiltak 23. april. Alle kommunene skal ha et møte onsdag 21. april for å bestemme hvilket tiltaksnivå som skal gjelde fremover.
– Hva skal til for at dere opphever de regionale tiltakene?
– At den positive trenden vi ser nå, fortsetter. Da har vi ikke noe grunner til å fortsette.