Hopp til innhold

Tok feil av sopp: – Som å ha en sementsekk liggende på brystet

35-åringen var sikker på at soppen han hadde funnet var spiselig. «Festmåltidet» medførte fire døgn på sykehus, hallusinasjoner og hukommelsestap.

Bildet viser Narrelue, som er en giftig sopp og en spislig Bispelue.

FORVEKSLING: Soppen til høyre, Narrelue, er giftig. Artsfrenden til venstre, bispelue, kan i teorien spises. Ekspertene anbefaler likevel at du dropper den.

Foto: KLAUS HØILAND/SAVA KRSTIC

For mange er soppsanking en populær aktivitet på denne tiden av året. I den forbindelse ønsker mannen fra Porsgrunn å komme med en advarsel.

– Ikke ta sjansen om du er i tvil.

Sopp

FRISTELSER PÅ SKOGBUNNEN: Det finnes et utall forskjellige sopper i skogen, men skal du spise dem, er det viktig at du vet hva du tar med deg i kurven.

Foto: Nils Fridtjof Skumsvoll / NRK

Fikk store smerter

Han hadde spart noen eksemplarer av det han trodde var en sopp av typen «Bispelue» til en spesiell anledning.

Valget falt på kvelden da EM-finalen ble spilt tidligere i sommer, og fangsten fra i fjor høst ble benyttet til en soppstuing.

Et måltid han i dag angrer bittert på.

Soppen han brukte, viste seg nemlig å være av typen «Narrelue». Den er vanskelig å skille fra den spiselige artsfrenden. Også for et trent øye.

Tvedalen utenfor Helgeroa

Det var i Tvedalen utenfor Helgeroa 35-åringen kom over den giftige soppen.

Foto: Nils Fridtjof Skumsvoll / NRK

– Jeg er veldig glad i å plukke sopp, og synes det var ekstra stas da jeg fant det jeg trodde var bispelue, forteller 35-åringen, som anser seg selv for å være en habil soppsanker.

Måltidet til fotballkampen smakte i utgangspunktet utmerket. Da han våknet neste morgen, forstod han imidlertid at noe var alvorlig galt.

Mannen, som ikke ønsker å identifiseres med navn og bilde, beskriver følelsen som svært smertefull.

– Jeg var tungpustet. Det føltes som å ha en sementsekk liggende på brystet, forklarer 35-åringen.

Sendt til sykehus med ambulanse

Han fryktet først at symptomene hadde noe med hjertet å gjøre. Da han etter hvert kom seg til fastlegen samme dag, ble han sendt rett til sykehus med ambulanse.

Sykehuset Telemark

35-åringen havnet på Sykehuset Telemark etter å ha spist den giftige soppen.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Prøver viste at det sannsynligvis dreide seg om forgiftning. Da han fortalte om gårsdagens middag, kunne legene konkludere med at det skyldtes den tidligere omtalte soppen.

Dermed måtte han bli liggende fire døgn på avdelingen, og opplevde både hallusinasjoner og hukommelsestap underveis.

Det tok flere uker før han begynte å føle seg noenlunde normal igjen.

– Ikke stol på bilder fra nettet

I flere soppbøker står bispelue oppført som en sopp man skal være forsiktig med. Utseendemessig har den nemlig mange likheter med narrelue.

Leder i Grenland soppforening, Arnfinn Ekmann, oppfordrer folk til å være nøye med hva slags sopp man plukker med seg fra skogen.

Arnfinn Ekmann, leder i Grenland soppforening.

Arnfinn Ekmann, leder i Grenland soppforening.

Foto: Nils Fridtjof Skumsvoll / NRK

Foreningen har fortalt om historien fra Porsgrunn på sine Facebook-sider, for å advare andre mot å spise soppen.

Når det gjelder bispelue, anbefaler han folk å droppe den helt. Nettopp for å unngå sammenblanding.

– Når vi har soppkontroll vraker vi den, til tross for at den er oppført som spiselig. Å skille den fra narrelue krever mikroskop. Det har vi ikke mulighet til, sier han til NRK.

Han advarer også mot å bruke internett som kilde for å finne ut av om du har plukket en sopp som kan spises.

– Ikke stol på bilder fra nettet. Fargegjengivelser kan for eksempel variere, sier Ekmann.

Han anbefaler heller folk å oppsøke de ulike soppkontrollene som arrangeres utover høsten.

Får mange henvendelser om sopp

Bare i løpet av fjoråret fikk Giftinformasjonen hos FHI over tusen henvendelser fra personer som var bekymret for å ha spist giftig sopp.

Mette Ekeland, seniorrådgiver i Giftinformasjonen (FHI)

Mette Ekeland, seniorrådgiver i Giftinformasjonen. Soppene de er mest observante på, er giftslørsopp og hvit fluesopp. Begge kan medføre alvorlig skade på nyrer og lever.

Foto: Privat

Akkurat narrelue har ikke seniorrådgiver Mette Ekeland fått meldinger om, men hun oppfordrer uansett folk til å ikke ta sjanser.

– Det skjer dessverre nesten hvert år at noen får leverskade eller nyreskade. Gå gjerne ut i skogen for å plukke sopp, men ikke spis før du er sikker.

35-åringen sier til NRK at han kommer til å fortsette med å plukke sopp, men akkurat bispelue tar han neppe sjansen på igjen.