- Fortsatt olje langs kysten

Utslippet fra «Full City» som grunnstøtte natt til 31. juli i fjor, er fortsatt synlig.

Flogstad i Krogshavn

Finn Flogstad, som leder IUA Telemark, ser på forholdene i Krogshavn i Langesund nå. Her var det var et betydelig påslag av olje etter utslippet fra Full City.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Omfanget av oljen som det ikke var mulig å fjerne i fjor høst, blir nå registrert.

Venter på mer penger

– Det er ikke bevilget penger til mer opprydding, for det som ble bevilget i fjor er brukt opp, sier Finn Flogstad som er leder av IUA Telemark (Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning).

Han har, i likhet med sin kollega Per Olav Pettersen som leder IUA Vestfold, stor tro på at Stortinget bevilger mer penger raskt.

Les: Oljefri fisk etter Full City-havariet

Les også: 2500 sjøfugler døde

Alt om havariet

Kysten undersøkes

Før det er mulig å si hvor mye som skal til, må alle områdene som fikk påslag av olje undersøkes. Denne undersøkelsen har startet.

Store deler av kysten i Brunlanes i Vestfold er nå gjennomgått av folk fra IUAVestfold og fra Kystverket. Fredag begynner tilsvarende undersøkelser på Stråholmen i Telemark.

Finn Flogstad forteller at de har gjort sporadiske undersøkelser i løpet av de siste månedene etter at den omfattende strandresingen stanset i fjor høst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sjekker kysten for olje

De sjekker kysten langst Telemark og Vestfold. Fra venstre: Hilde Dolva fra Kystverket, Kenneth Olsen fra IUA Vestfold og Silje Berger fra Kystverket.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Oppløftende etter vinteren

– Det vi har sett har vært svært oppløftende, sier han.

Flogstad forteller at de nå også etablerer en organisasjon som skal ta seg av det videre arbeidet.

– Flere av dem som var med på strandrensingen i fjor kommer tilbake for å delta, og det kommer inn noen nye også, sier IUA-lederen.

Senioringeniør i beredskapsavdelingen Kystverket, Hilde Dolva sier det er svært bra mange steder i Vestfold, men at det ikke uventet er områder hvor det må iverksettes nye tiltak.

– Vi ser at naturen selv har gjort en stor jobb, men den kunne nok vært enda bedre, sier hun. Spesielt har ikke isforholdene i vinter gjort så mye som man hadde regnet med, sier Hilde Dolva.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Informerer i påsken

Fortsatt olje på steiner langs kysten

Naturne har gjort en bra jobb, men mange steiner er fortsatt oljeforurenset.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Finn Flogstad sier de nå i forbindelse med påsken vil informere folk som har planer om å være ved kysten der det har vært oljesøl.

Det er ingen som må bli overrasket over å finne olje, verken i Telemark eller Vestfold, og IUA ønsker rapport dersom det blir funnet større ansamlinger.

– Vi ser ikke for oss noen ”utrykning” dersom det blir påvist olje, sier Flogstad.