Verner området rundt kongeparets hytte

Forsvaret har planlagt å selge den gamle radarstasjonen på Mågerø, men har skilt ut 88 mål rundt den private hytta.

Dyre hytter i Vestfold.

Kongeparets sommersted ligger på en odde på Tjøme sør for Tønsberg. Hytta sto ferdig i 1993.

Foto: Scanpix

Forsvaret har planlagt å legge ned og selge mesteparten av luftforsvarets gamle radarstasjon på Mågerø i Tjøme, men har skilt ut en egen eiendom for å sikre vern rundt kongeparets private hytte.

I en større artikkel hvor Dagbladet stiller kritiske spørsmål knyttet til innsyn i kommunikasjonen mellom Kongehuset og Forsvaret, går det fram at det er lagt opp til en ny festekontrakt for tomten som kongeparets private hytte ved Oslofjorden ligger på.

– De endringene Forsvaret gjør på Mågerø, innebærer ingen endringer i situasjonen for kongeparet. Den opprinnelige festeavtalen videreføres med små justeringer, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Betaler

Politibåten utenfor kongehytta på Mågerø på Tjøme

Etter terroren 22. juli patruljerte politibåten utenfor kongeparets eiendom på Mågerø.

Foto: Amailie Nærø

Forsvaret har flere viktige anlegg over et areal på 550 mål på Mågerø, men har i mange år planlagt nedleggelse av radaranlegget på halvøya og salg av eiendommen til private.

Senest i mai i fjor ble det varslet at radarstasjonen skulle legges ned i 2016. Samtidig ble en eiendom på 88 mål rundt kongeparets hytte skilt ut med eget gårds- og bruksnummer. Det er forslaget til ny festekontrakt knyttet til den nye eiendommen som Forsvaret har oversendt Kongehuset.

Ifølge Slottet disponerer de kongelige om lag 4 mål ytterst på Mågerø. Det øvrige arealet på den utskilte tomten er satt av for å sikre privatliv og sikkerhet for brukerne av hytta.

Den årlige festeavgiften var opprinnelig 10.000 kroner, men er i dag indeksregulert til snaut 13.000 kroner.

Bursdagsfeiring

Ifølge Dagbladet har Forsvarsbygg tilbudt kong Harald å kjøpe tomten, men dette takket han nei til. En plan om å få en ny festetakst på eiendommen, som ligger unikt til i et populært fritidsområde, skal være lagt på is.

Dronning Sonja pleier å feire bursdagen sin på Mågerø med en fest for familien og venner hver sommer.