Hopp til innhold

– Jeg tenkte at det var nå eller aldri

HORTEN (NRK): På Høgskolen i Buskerud og Vestfold sitter over 60 personer bøyd over matte- og fysikkbøker i sommer, for å prøve å komme inn på ingeniørstudier. En av dem er 32 år gamle Gaute Stadheim.

Sara Kolberg og Gaute Stadheim

LITE SOMMERFERIE: For syvende året på rad tilbringer flere titalls personer sommeren inne på Høgskolen i Buskerud og Vestfold, for å lære matte og fysikk. Gaute Stadheim (t.h.) anslår at han bruker 10- 12 timer på skolearbeid hver ukedag i sommer, i tillegg til noe tid i helgene. Til venstre undervisningsassistent Maria Kolberg.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Sommeren er på sitt beste, men ikke alle velger å nyte den til det fulle. Gaute Stadheim (32) fra Vik i Sogn er én av 63 deltakere på Høgskolen i Buskerud og Vestfolds (HBV) sommerskole.

– Dette var mitt første møte med skole på over 15 år, så kurset ga meg en litt brutal start på sommeren. Det var en voldsom omveltning, jeg er ikke vant til å tenke så mye selv. Kurset er vanskelig, men jeg kommer meg vel kanskje gjennom, sier han til NRK og smiler.

I løpet av seks uker skal deltakerne gjennom nesten to års pensum i realfagsmatte og flere måneders pensum i fysikk. Til fredag står eksamen for tur.

– Da jeg skjønte hvor mye stoff vi skulle gjennom fikk jeg litt bakoversveis, sier Stadheim.

– Det var nå eller aldri

Nhon van Do

FULL TIMEPLAN: Selv om sommeren er på sitt beste, er det aktivitet inne på Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Her underviser Nhon van Do i matematikk.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Han har over 15 år i arbeidslivet bak seg.

– Før jeg meldte meg på sommerskolen, tenkte jeg at det var nå eller aldri hvis jeg skulle få meg utdannelse. Akkurat nå har jeg ikke så mye ansvar ellers i livet, så da kunne jeg kaste meg på noe slikt. Livet er kort, så da må man bare gjøre slike ting når man får sjansen, sier Stadheim, og legger til:

– Det ideelle med dette kurset er at man sparer en del tid hvis man klarer å gjennomføre.

78 personer meldte seg på sommerskolen. Sara Kolberg, studentassistent på kurset gjennom tre år, tror at bare rundt 50 vil fullføre.

– Det er veldig tøft, for utrolig mye skal læres på seks uker. Det er nok en del som blir litt skremt og oppdager at ingeniørstudier ikke er noe for dem. I starten oppfordrer vi alltid folk til å kjenne ekstra godt etter om de synes stoffet er gøy, for alle som synes matte og fysikk er gøy kan lære det. Synes de stoffet er kjedelig, har de egentlig kastet vekk en del av sommeren, sier hun.

Manglet utfordringer

Hovedgrunnen til at Stadheim ikke har begynt å studere tidligere, er at han har trivdes svært godt i jobbene han har hatt til nå.

– Men jeg begynte å mangle utfordringer på jobb, i tillegg til at jeg fikk kjæreste i Oslo. Da fikk jeg lyst til å studere i Horten. Jeg ville komme meg videre og lære mer om automasjon.

Studenter på sommerskole på Høgskolen i Buskerud og Vestfold

POPULÆRT: De som består HBVs sommerskole i matte og fysikk, er garantert plass på et av ingeniørstudiene på skolen. Hvilket studium de kommer inn på avhenger av hvor mange poeng de får på eksamen på slutten av kurset.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Dette er det syvende året HBV tilbyr sommerskole i matte og fysikk, og Kolberg opplever at folk er veldig takknemlige for denne muligheten.

– Flere år etter videregående skole er det mange som plutselig finner ut at de vil bli ingeniører. Da er det helt fantastisk at man får lov til å ombestemme seg og få den fordypningen man trenger.