Hopp til innhold

Forskjellsbehandles

Ikke alle barnehjemsbarn som ble utsatt for grove overgrep får erstatning.

Wigdis Ross Steen
Foto: privat

Wigdis Ross Steen ble plassert på barnehjemmet Montebello i Andebu, og er tilkjent 750.000 kroner i erstatning av Oslo kommune. Men slik er det ikke for alle barn.

Ingen kommuner i Vestfold har en erstatningsordning på samme måte.

- Det ble brukt bjørkeris, belte, de lugga oss og gav oss ørefiker. Det ble brukt som en avstraffelsesmetode, sier Ross Steen.

Hun reagerer på at ingen kommuner i Vestfold har en slik ordning.

- Det er fælt at barn som har opplevd det samme som meg, og også kanskje grovere episoder, ikke får erstatning fordi kommunene har forskjellige ordninger.

Les også: Ulik ordning for barnevernsbarna

Fylkesmannen har intervjuet fem tidligere barnehjemsbarn som var plassert på det private barnehjemmet i perioden 1959 til 1977. I intervjuene forteller blant annet barnehjemsbarn at de ble slått, og var underernært etter opphold på Montebello.

Seksuelle overgrep

Noen av barna forteller om dårlige og fillete klær, og at de skilte seg ut fra andre barn i området. Tidligere barnehjemsbarn som bodde i Andebu sier de ikke fikk lov til å være sammen med venner eller nabobarn.

I en rapport har også barnehjemsbarn fortalt at de ble utsatt for seksuelle overgrep. Barnehjemsbarn fra Oslo kan søke erstatning for dårlig behandling de ble utsatt for da de var plassert på barnehjem av Oslo kommune. Ingen kommuner i Vestfold har slik erstatningsordning.