Forsikringsproblemer uten riktige dekk

Å drøye for lenge med å legge om til vinterdekk, kan gi deg problemer med forsikringen.

Dekkskift

Les de gode rådene om skifting av dekk nede i saken.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Ikke engang gode sommerdekk holder mål når det er frost, sier forsikringsmann Kåre Wold Jacobsen i Gjensidige.

Skjennepreken

Mange drøyer for lenge med å legge om til vinterdekk, og det kan få fatale følger. For det første setter man jo seg selv og andre i fare ved at bilen ikke er skodd for føret.

Men det som mange kanskje ikke tenker på, er at hvis uhellet skulle være ute så kan det hende at du får problemer med forsikringsselskapet ditt.

Kåre Wold Jacobsen

Kåre Wold Jacobsen i Gjensidige rådet folk til å skifte dekk nå, selv om det ennå ikke er 1. november. For dersom uhellet er ute, kan du få redusert erstatning hvis du kjører med sommerdekk.

Foto: NRK

Og Jacobsen starter med å gi NRKs reporter en liten skjennepreken fordi det fremdeles står sommerdekk på bilen utenfor NRK, selv om reporteren har en god kjøretur for å rekke jobb klokken 05 om morgenen.

– Når du ikke har alternativ transport for å komme seg til jobb, er det veldig lett å bli fristet til å ta en sjanse, sier Jacobsen.

– Men jeg må jo på jobb, forsøker NRKs reporter seg.

– Jeg er ikke enig. Jeg kjenner ingen som har så viktig jobb at de kan risikere eget og andres liv og helse for å komme på jobb.

Reduksjon i erstatning

For å komme ut av skjenneprekenen dreies samtalen over på at det også kan svi økonomisk dersom man ikke skifter til vinterdekk.

– Det kan fort medføre en reduksjon i erstatningen og i verste tilfelle får du ingen erstatning i det hele tatt om ulykken er ute. Det er dessuten en strafferettslig side ved det: Hvis du sklir rundt med sommerdekk på snøføre kan førerkortet ligge løst, sier Jacobsen.

Han husker en høst for fem år siden, da mange bilister dro hjemmefra med sommerdekk bare for å bli overrasket av snøen i ferien. Det sto biler tett i tett i veikantene, og for mange fikk dette økonomiske konsekvenser.

– Du bør ikke engang skylde på at at du er sliten etter jobben og vente til helgen med å skifte dekk, sier Jacobsen.

  • Sjekk hvordan været blir der du er: Yr.no