– Mange ofrer mye for å hjelpe til

Jan Helge Olsen reiste fra familien hjemme i Norge for å styre et sykehus og to klinikker i Sør-Sudan.

Jan Helge Olsen i blå genser.

TIL SJEKK PÅ SYKEHUS: Jan Helge Olsen har nå vært hjemme i to uker. Han dro rett fra intervjuet med NRK til Oslo universitetssykehus Ullevål for å sjekke seg for infeksjonssykdommer. Det er rutine når man har vært på en tur som hans.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Til vanlig er Jan Helge Olsen fra Sandefjord brannmann, men det siste halve året har han vært en av Leger Uten Grensers 350 internasjonale arbeidere i Sør-Sudan.

– Mange ofrer mye for å dra ut på slike oppdrag, sier Olsen.

Han har lenge hatt lyst til å reise ut for å hjelpe til i andre land, og for halvannet år siden søkte han om å bli feltarbeider.

– Ungene har blitt store, og flyttet ut. Samboeren min støttet meg, og jeg fikk permisjon fra jobben min i Sandefjord, forteller han.

Et års tid etter at han søkte om å bli feltarbeider, ble han sendt til Sør-Sudan i seks måneder. Nå er det to uker siden han kom hjem, og han ser frem til neste tur.

Han vet imidlertid ikke når dette blir, eller hvor han skal. Det eneste han vet, er at det vil bli et nytt oppdrag.

– Veldig tungt og slitsomt

Selv om Olsen setter pris på å kunne hjelpe, vil han ikke være borte så lenge som seks måneder igjen.

– Det er veldig tungt og slitsomt å være borte i seks måneder, i hvert fall i et slikt område jeg har vært nå, sier han.

Olsen tror hans erfaring som brannmann forberedte han til mye av det han så og opplevde. Likevel tror han det ikke det er mulig å være forberedt på alt.

– Jeg har sett mye i jobben min som brannmann, så jeg var på en måte forberedt, men det var så voldsomt og så mye til tider. Du er egentlig ikke forberedt, sier han.