– Snur seg vekk, fordi jeg er hjemmeværende

GVARV (NRK): Forklefeministen Ellen Hageman har snart gått med forkle i ett år. Hun gjør det for å for å alminneliggjøre det å være hjemme.

Ellen Hageman

Ellen Hagemann har gått med forkle i ett år. Aksjonen har som mål å synliggjøre jobben som gjøres hjemme.

Foto: Tellef Dahll/NRK

På kvinnedagen 8. mars i fjor, startet Ellen Hageman fra Gvarv det hun har kalt forkleaksjonen, hun ville gå i forkle hver dag i ett år.

For 5 år siden jobbet Hagemann som prest. Med fire barn, der et av barna er rammet av en kronisk sykdom, opplevde hun at tiden ikke strakk til. Hun sluttet jobben for å være hjemmeværende.

– Jeg har opplevd at jeg har vært i selskap med folk jeg ikke kjenner, og når jeg sier at jeg er hjemmeværende så snur de seg og snakker med noen andre.

– Jeg tror ikke det bare gjelder meg, men like mye de som går på trygd eller ikke jobber av en annen grunn. Jobben knytter seg så mye til identitet, og jeg føler jeg må forsvare hvorfor jeg er hjemme, sier den fargerike feministen.

Utfordrer bildet av husmora

Selve ideen fikk hun for to år siden, hun ville se hva som skjedde dersom en teolog og mor utfordret feministenes bilde av 50-tallets husmor.

– Jeg tok på meg forkle for å synliggjøre det usynlige arbeidet som gjøres hjemme, som stort sett har blitt gjort av kvinner, og som fremdeles står lavest på status-rangstingen.

– I feminismen er det jo veldig tydelig at det er et fiendebilde som heter 50-talls husmora, og nå er det cup-cakes-mammaer. Det er liksom det man sammenligner den yrkesaktive kvinnen med.

Ellen Hageman

Det siste året har Ellen Hageman brukt over 30 forskjellige forklær, noen er til hverdags, andre til når hun pynter seg, men felles for dem alle er at de er fargerike.

Foto: Tellef Dahll/NRK

– Hva skal vi med alle tingene?

Søndag har Hageman gått med forkle i ett år. På veien har hun skrevet debattinnlegg og jobber med en bok. Det siste året har hun også lagt ut et bilde på Instagram hver dag, med dagens forkle.

– Jeg er innmari glad for å være ferdig med det, men jeg kommer ikke til å slutte helt med å gå med forkle, ler Hageman.

Ønsker du at flere skal være hjemmeværende?

– Jeg ønsker at folk skal jobbe mindre, enten det er menn eller kvinner. Jeg tror det er viktig å være hjemme og ha mer tid. Vi jobber så mye, men hva skal vi bruke alle disse pengene til, hva skal vi med alle tingene, spør Hageman.