- Vi må drive bærekraftig og klimasmart

I dag startet årets jordbruksoppgjør og for aller første gang skal landbrukets organisasjoner forhandle med en minister fra Frp, Sylvi Listhaug.

Hans Edvard Torp
Foto: Linn Løkken / NRK

For kort tid siden ble bøndenes krav offentliggjort. Leder av Vestfold bondelag Hans Edvard Torp sier kravene er offensive, men at de imøtekommer det politikerne ønsker.

– Vi har fremmet et krav om halvannen milliard, det er mye penger, men det er det vi mener må til for å øke matproduksjonen.

For første gang skal bondelaget forhandle med en minister fra Frp. Torp sier at de opp gjennom årene er blitt godt vant med å forhandle med ulike regjeringer og sier det viktigste er å fremme krav og se på hva bøndene trenger.

– Vi har forhandlet med flere regjeringer opp gjennom årene, vi argumenterer for det som trengs og det er mye av det samme som går igjen – det må lønne seg å produsere mat over hele landet.

Torp sier de i dag har lagt frem et godt, sammensatt og gjennomarbeidet krav.

Det må lønne seg å produsere mat over hele landet

Hans Edvard Torp - leder av Vestfold bondelag

– Trengs det mer mat i landet, så må vi utnytte alle ressursene. Vi må drive bærekraftig og klimasmart.

Bra for bøndene

Årets forhandlinger er en videreføring av fjorårets forhandlinger, men Torp sier at de i år har ett nytt fokus.

Det vi ser på er hvordan vi skal klare å produsere nok mat, og hvordan vi får best mulig effekt ut av matproduksjonen. Vi har også kommet med en del forenklinger på endringer som vi ser kan komme bonden til gode.

Hva er ditt inntrykk etter hva Sylvi Listhaug har sagt?

– Hun har sagt mye. jeg tror ikke vi kan ta utgangspunkt i alt som har blitt sagt og gjort, men heller forholde oss til hva regjeringen fremmer av tilbudet om halvannen uke.

Lederen av Vestfold bondelag sier de forventer at regjeringen kommer med noe som de har dekning for.

– De er tross alt en mindretallsregjering og da er de avhengig av støtte for å få dette igjennom. Det er nå fremmet et krav, det skal komme et tilbud og så skal dette opp til forhandling, så får vi se hva det ender opp med.

Ungdommen må med

Fremtidig rekruttering er også et viktig punkt for Torp.

Ungdom må med. Det er de som er fremtiden. Matproduksjon går ikke av moten, men vi er helt avhengig av at ungdom finner dette som en interessant næringsvei.

Forhandlingene skal etter planen være avsluttet den 17. mai. Torp er spent på utfallet av forhandlingene.

– Enten så blir det en avtale, og det ønsker vi helt klart. Det andre alternativet er at det blir et brudd. Dette blir spennende og ikke minst viktig.