Hopp til innhold

Ble fratatt fire dager gammel baby

I dag blir et ungt par på 17 og 16 år gjenforent med sin datter etter at barnevernet og politiet for tre måneder siden hentet babyen på fødeavdelingen i Tønsberg.

Fra Sykehuset i Vestfold

Et ungt foreldrepar ble fratatt sin nyfødte datter ved fødeavdelingen i Tønsberg. Nå gjenforenes familien. (Arkivfoto)

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Barnevernet i Larviks akuttvedtak om å frata foreldrene omsorgen for datteren er nå opphevet.

– Ble bedt om å ikke gråte

Det skjer etter press fra parets advokater som reagerer kraftig på barnevernets fremgangsmåte.

– Slik skal det ikke være, og jeg håper jeg slipper å oppleve noe sånt som advokat igjen, sier advokat Kåre Jølberg, som representerer en 17 år gammel jente som fire dager etter fødselen ble fratatt sin datter av barnevernet.

– Det er det som gjør det så voldsomt. Mor og far på henholdsvis 17 og 16 år er på sykehuset og vet ikke helt hva som skjer. Så kommer barnevernet med uniformert politi og skal hente barnet, og foreldrene blir bedt om å ikke gråte fordi det vil gjøre det vanskeligere, sier Jølberg.

Ifølge Østlands-Posten startet saken med en bekymringsmelding fra Sykehuset i Vestfold til barnevernet.

– Dette er en mor som aldri har vært borte i noe kriminalitet, rus eller lignende, men hun var ung. Hun opplevde dette som ufattelig trist. Hun hadde gledet seg og sett fram til å få dette barnet, og var villig til å ta imot råd, veiledning og hjelp, sier advokaten.

Barnet plassert hos fosterforeldre

Ingunn Hjelm

Konstituert leder av barnevernstjenesten i Larvik, Ingunn Hjelm, mener kritikken mot barnevernet er urimelig.

Foto: Rune Jensen / NRK

Men hjelpen kom aldri. I stedet ble det lille barnet plassert i et beredskapshjem, altså hos fosterforeldre. Det forteller konstituert leder av barnevernstjenesten i Larvik, Ingunn Hjelm.

– Når barnevernstjenesten får en alvorlig bekymringsmelding så må tjenesten vurdere situasjonen og om den kan løses ved bruk av hjelpetiltak og om disse tiltakene i tilstrekkelig grad kan ivareta barnet, sier Hjelm.

Det at barnevernet fratok paret omsorgen for datteren uten å prøve andre hjelpetiltak, reagerer den 16 år gamle barnefarens advokat, Tove Nissen-Sollie, sterkt på.

– Jeg har reagert på at barnet ble tatt fra foreldrene uten at barnefar og hans familie var vurdert. Og det er en familie som jeg mener er kompetente og som burde vært vurdert som hjem for barnet istedenfor en fremmed fosterfamilie, sier hun.

– Dårlig behandling

Familien forteller at saken har vært en påkjenning, sier Nissen-Sollie.

– De synes jo at dette er skrekkelig trist. Alle gavene til denne babyen ligger hjemme uåpnet, og de lengter bare etter å se barnebarnet sitt. De har ikke fått lov til å være med på samværene og hilse på babyen, og de har ikke sett jenta siden de så henne på sykehuset, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Kåre Jølberg og Tove Nissen-Sollie

Advokatene til barnets foreldre, Tove Nissen-Sollie og Kåre Jølberg, reagerer på barnevernets fremgangsmåte i denne saken.

Foto: Rune Jensen / NRK

Barnemorens advokat mener prosessen gikk altfor fort.

– Dette er en sak som har fått altfor dårlig behandling. Man kan ikke fatte så inngripende vedtak uten at man har full oversikt, sier Jølberg.

Barnevernsleder, Ingunn Hjelm, mener kritikken er urimelig.

– Barneverntjenesten lytter selvfølgelig til andre synspunkter, men i denne saken så mener vi at vi har handlet i tråd med barnevernsloven, sier hun.

Skal på foreldrehjem

Den 17 år gamle moren ble etter omsorgsfratakelsen utredet av psykolog som mener hun er i stand til å ta vare på barnet. Men advokat Kåre Jølberg sier at tre måneder uten den daglige omsorgen har fått følger.

– Hun har ikke fått mulighet til å amme. Den måtte stoppe opp. Hun har ikke fått muligheten til den nærheten som ligger i de første månedene som er veldig viktig. Tvert imot så har hun kun hatt sporadisk samvær med datteren, og da har det vært en rekke voksenpersoner til stede for se at hun gjør alt rett til enhver tid, sier advokaten.

– Hva skjer nå?

– I dag er vi veldig glade for at mor, datter og barnefar sammen skal på et foreldrehjem. Det har vært intensjonen hele tiden, og nå skal det endelig gjennomføres.

Barnevernet svarer generelt på spørsmål om de vil følge opp familien dersom de flytter til Larvik etter de har vært på foreldrehjemmet.

– I alle saker som barnevernet jobber med så følges familien opp, sier Hjelm.

– Føler du har barnevernet i Larvik har gjort det i denne saken?

– Jeg har svart på de spørsmålene du har stilt og tenker at det er det jeg vil si, avslutter hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark