Hopp til innhold

Stor uenighet om sammenslåing i Nome

ULEFOSS (NRK): Frisk debatt og sterke motsetninger på folkemøtet om kommunesammenslåing på Ulefoss.

Folkemøte på Ulefoss

STORT ENGASJEMENT: Rundt 200 fremmøtte møtte opp på folkemøtet om kommunesammenslåing, og mange engasjerte seg i debatten.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

De rundt 200 fremmøtte på folkemøtet om kommunesammenslåing på Ulefoss torsdag kveld fikk se en god debatt mellom dem som ønsker en sammenslåing med Sauherad og Nome, og dem som ønsker at Nome fortsatt skal stå aleine.

Og tilhørerne applauderte argumenter fra begge sider, og flesteparten av dem som tok ordet i salen snakket varmt om en sammenslåing.

– Vi har mislyktes

Bjørg Tveito Lundefaret

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret erkjente at både hun og forgjenger Jan Thorsen ikke har fått til å skape vekst i Nome, gjennom de siste 16 årene.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret satte tonen med sitt innlegg i debatten, med en klar beskjed til sammenslåingsmotstander og hennes forgjenger gjennom 12 år, Jan Thorsen.

– Jan, du gjorde en god jobb for Nome gjennom 12 år. Men ingen av oss har fått til det vi aller helst ville. Ingen av oss har klart å skape vekst i kommunen, og pilene peker fortsatt nedover, sa Lundefaret.

Thorsen takket for komplimenten, men tror likevel ikke sammenslåing er løsningen.

– Jeg tror ikke kommunestruktur har vært en hindring for næringsutvikling i regionen, svarte Thorsen.

– Synd at frykt for Bø skal styre debatten

Arne Gavle sto på talerstolen for gruppen som ønsker en kommunesammenslåing. Han pekte på at de fleste av argumentene til motstanderne mot sammenslåing handlet om frykt for Bø.

Arne Gavle og Hanne Kjersti Hogga

Arne Gavle og Hanne Kjersti Hogga representerte Ja til Midt-Telemark, og kjemper for en sammenslåing.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Jeg synes det er trist at frykt for den kommunen som opplever vekst i vår region skal være et argument mot sammenslåing. Sammen kan vi få til mye mer enn det vi kan hver for oss, sier Gavle.

Valgflesk fra Nei-sida

Tor Erik Baksås fra aksjonen mot kommunesammenslåing, som kaller seg «Ja til Nome», vil gi 50.000 kroner til folk som vil bygge hus i kommunen, samt 50.000 kroner til utbyggere som vil selge byggeklare tomter.

– En befolkningsøkning på 300 personer de neste fem årene vil gi en inntekt til kommunen på 15 millioner kroner, sa Baksås fra talerstolen.

Ordfører Lundefaret sier det ikke er økonomi i kommunen til å gjennomføre forslaget til Baksås.

– Befolkningsøkning ønsker vi oss alle sammen, men forslaget koster for mye penger for Nome.

– Vi ser også fra andre kommuner som prøver å subsidiere tilflytting at dette ikke fungerer, supplerte Hanne Kjersti Hogga.

Debatt om arbeidsgiveravgift

Et av hovedargumentene til «Ja til Nome» er at de ønsker å bevare den reduserte arbeidsgiveravgiften kommunen har i dag.

Carl Diderik Cappelen

Carl Diderik Cappelen ønsker en sammenslåing. Han er ikke redd for økt arbeidsgiveravgift, som er et av nei-bevegelsens mest brukte argument.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– En sammenslåing vil koste næringslivet veldig mye penger sa Tor Erik Baksås.

Han fikk motbør fra den største bedriftseieren i Nome, og også en av de største i Telemark, Carl Diderik Cappelen.

– Sammen med skatt og døden er avgifter noe av det vi kan være sikre på her i livet, dette er ikke avgjørende. Jeg ser fram til en ny kommune og et godt samarbeid i Midt-Telemark, avslutter Cappelen.