Hopp til innhold

Må ha folkeavstemning om nynorsk eller bokmål

Sauherad kommune arrangerer rådgivende folkeavstemning om hva slags målform de skal ha i skolen.

Ordbok

Snart skal det avgjøres om det er ynorsk eller bokmål folket i Sauherad går for i skolen.

Foto: Børge Sandnes / Scanstockphoto

5. og 6. mai holdes folkeavstemningen om målform, nynorsk eller bokmål i skolen i Sauherad i Telemark.

Årsaken er at skolene i kommunen blir slått sammen til en barne- og ungdomsskole på Gvarv fra høsten av. I dag er Gvarv skule den eneste i kommunen som har nynorsk som hovedmål.

– Det er kommunen som må betale for alle kommunale tjenester. På samme måte må de også betale for den undervisningen som skolen på Gvarv skal gi, sier kommunalsjef i kommunen, Monica Bø.

Les også:

– Er gått lei

Vanligvis er det stort engasjement og sterke følelser omkring valg som har med målform å gjøre. Men etter en langvarig, opprivende skolestrid i Sauherad, er det uklart i hvilken grad folk orker å la seg engasjere av den tillyste folkeavstemningen.

Enkelte sentrale politikere sier til NRK at de rett og slett har gått lei av det som har med skole å gjøre. Ett spørsmål som også er uklart er om Sauherad kommune får ekstra kostnader ved språkdeling på den nye storskolen.

– Nå er det sånn at foreldrene til barna som går i 1. til 7. klasse kan søke om å ha et annet hovedmål enn det som er hovedmål på skolen. De fleste får innvilget det, sier Bø.

Vil koste

I den politiske debatten om folkeavstemningen ble det hevdet at språkdeling i klassene ved den nye storskolen på Gvarv vil koste rundt 800.000 kroner i året.

Konstituert leder i Nes mållag, Ola Vea Gustavsen, tar det for gitt at Staten betaler.

– Det er jo staten som punger ut med utgifter til språkdeling, om jeg har forstått det riktig.

Avstemningen om målform er rådgivende, og den endelige avgjørelsen tas av kommunestyret i juni.