– Folk må bruke sunn fornuft under rettssaken

Den historiske rettssaken mot Anders Behring Breivik får oppmerksomhet over hele verden. Også på norske arbeidsplasser følges rettssaken. – Vi tolerer ikke at folk sitter foran tv-en hele dagen, sier ordføreren i Porsgrunn.

Øystein Beyer.

Ordfører Øystein Beyer i Porsgrunn sier det er naturlig at folk vil følge med på rettssaken i arbeidstiden, men understreker at han ikke tolerer at folk sitter klistret foran tven hele dagen.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

I dag startet rettssaken mot Anders Berhing Breivik. Interessen for saken er stor og den vil dominere mediebildet i ukene framover.

På nettet kan du følge rettssaken direkte fra Oslo tingrett, og det vil komme oppdateringer og reportasjer på nyhetene i radio og på tv.

Forventer at arbeidsoppgavene blir gjort

Øystein Beyer.

Øystein Beyer sier rådmannen i kommunen, Per Wold, vil sende ut et brev til kommuneansatte med retningslinjer om det å følge rettssaken i arbeidstiden.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Ordfører Øystein Beyer i Porsgrunn kommune er sikker på at folk vil følge med på rettssaken, også i arbeidstiden.

– Det er helt naturlig i forhold til den omfattende saken, de store konsekvensene og medieinteressen rundt det. Det berører oss alle, så folk vil nok følge med, sier han til NRK.no.

– Har dere diskutert noen retningslinjer for de ansatte i kommunen når det gjelder det å bruke arbeidstiden på dette?

– Rådmannen skal ta opp dette i arbeidsmiljøutvalget på onsdag denne uken, fordi det er et naturlig spørsmål. Jeg forventer at arbeidsoppgavene vil bli gjort, men vi må tolerere at folk er inne og titter. Det å sitte å følge med hele dagen, er ikke aktuelt for noen, sier Beyer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rettssaken mot Anders Behring Breivik dekkes over hele verden.

Rettssaken mot Anders Behring Breivik startet i Oslo tingrett mandag 16. april og vil vare i ti uker framover. saken har stor medieinteresse over hele verden.

Foto: Skjermdump / NRK

Tror interessen vil avta etter hvert

Erik Wilberg.

Erik Wilberg tror ikke interessen for rettssaken vil påvirke produkitiviteten i arbeidslivet i en særlig stor grad.

Foto: Handelshøgskolen BI

Også førsteamanuensis Erik Wilberg ved Handelshøgskolen BI i Drammen tror mange vil følge med på denne saken i arbeidstiden. Han tror at interessen vil være størst i dag, og de nærmeste dagene.

– Da vil nok enkeltpersoner gå veldig mye inn og ut av det på nettet. Men etter hvert som denne prosessen går fremover, så tror jeg nok at folk vil vende tilbake til medienormalen. Det vil kanskje skje etter en ukes tid, sier han til NRK.no.

– Fornuftig og liberal holdning

Ordføreren i Porsgrunn forteller at kommunen vil ha en fornuftig og liberal holdning til at folk følger med på saken i arbeidstiden. Han legger til at rådmann Per Wold skal sende ut et brev til alle de ansatte i kommunen etter at saken er drøftet i arbeidsmiljøutvalget.

– Folk må bruke sunn fornuft, sier Beyer, og forteller at mange har interessert seg for denne saken også før rettssaken startet.

– Etter oppslag i media blir det en samtale ved lunsjbordene. Ungdommer fra vår egen kommune er berørt, så dette opptar alle, sier han.

Tror ikke produktiviteten reduseres

Samtidig tror verken Øystein Beyer eller Erik Wilberg at interessen for saken vil redusere produktiviteten i arbeidet.

– Jeg tror ikke folk vil misbruke arbeidstiden sin ved å sitte lenge foran tv-en å følge med på saken. Ved ett klikk får man nå siste oppdatering på nett. Vi i kommunen appellerer til folks fornuft, samtidig som vi forstår deres behov for informasjon. Når det gjelder de store hendelsene, kommer de i Dagsrevyen og på radioen fortløpende hele dagen, så da går det an å få med seg det også på kvelden, fortsetter han.

Wilberg tror heller ikke mediedekningen av rettssaken og interessen for den, vil påvirke produktiviteten i arbeidslivet.

– Kanskje ikke så mye som en skulle tro, for vi har nok diskutert dette ganske inngående siden 22. juli. Alle har jo vært mer eller mindre berørt av det. Jeg tror vi er litt ferdigsnakket om dette, samtidig som jeg tror lunsjtemaene er satt for noen uker framover.

Geir Lippestad og Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik sammen med forsvarerne sine Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Ingen store økonomiske virkninger

Wilberg tror at saken er av en slik natur at folk vil ha den som en slags bakgrunn, at vi vil gå inn og ut av den i løpet av dagen.

– I og med at den har ligget høyt i mediebildet så lenge, så tror jeg ikke de økonomiske virkningene for arbeidslivet vil bli så veldig store. Det er helt umulig å sette kroner og øre på dette, fordi vi vet ikke strukturen på hvor folk er og hva de gjør. Busser må kjøres, fly må flyes og leger og tannleger må gjøre sitt. Så jeg tror ikke saken vil ha stor betydning på produktiviteten.

Han legger til at produktiviteten vil påvirkes noe de neste dagene fordi rettssaken nettopp har begynt.

– Når spesielle «cases» kommer opp fra den enkelte regionen kan det kanskje være slik at den ene dagen vil det være en spesiell oppmerksomhet på det, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Gry Eirin Skjelbred

Gry Eirin Skjelbred gir deg lokale nyheter

Gry Eirin Skjelbred gir deg lokale nyheter