Hopp til innhold

Følger Farris med argusøyne

Ny E18 forbi Larvik blir liggende kloss inntil Vestfolds viktigste drikkevannskilde.

Stig Atle Vange

Mattilsynet kommer til å følge nøye med på drikkevannskilden under arbeidet med ny vei. Men distriktssjef Stig Atle Vange føler seg trygg på at det er gjort et solid arbeid for å unngå forurensning av drikkevannet.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Den sju kilometer lange strekningen mellom Bommestad og Sky i Larvik kommer til å koste nær 1,6 milliarder kroner. I dette beløpet ligger ikke bare firefelts vei, tunneler og ei bru som skal gå delvis over innsjøen Farris. Noe av pengene går også til å sikre denne viktige drikkevannskilden.

Les også:

Tiltak for å beskytte vannet

Prosjektleder for utbyggingen, Jørn Rinde, sier at vegvesenet har et nært samarbeid med Mattilsynet og andre etater for å sikre kvaliteten til drikkevannet under arbeidet med veien.

– Farris er veldig viktig både for Larvik og Vestfold for øvrig, og vi har tatt hensyn til vannet under planarbeidet.

Rinde forteller at de setter inn flere tiltak for å beskytte drikkevannet.

– Blant annet legger vi ut en form for duk med flyteelementer som skal sikre at det ikke spres partikler ut i vannet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Farris

Den 570 meter lange brua skal gå delvis ut over Farris ved Farriseidet.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Blir mindre forurensning

Distriktssjef Stig Atle Vange i Mattilsynet i Vestfold er svært opptatt av at Farris ikke blir forurenset under veibygginga.

– Drikkevann er veldig viktig for alt vi gjør, og Farris er jo en stor kilde som leverer vann til de fleste kommunene i fylket.

Mattilsynet har fulgt planarbeidet i dette store veiprosjektet. I dag ble kontrakten for den 7 kilometer lange strekningen signert, og Vange mener dette er en god dag. Hans erfaring er at vegvesenet og politikerne som har tatt beslutningene er bevisste på å beskytte drikkevannet.

– Det er gjort mange sikringstiltak, og på sikt får vi en vei som fører til mindre forurensning og fare for forurensning til Farris enn den veien vi har i dag.

Vil følge med

Vange sier at man aldri kan være 100 prosent sikre på at vannet ikke forurenses, men han føler seg trygg på at det er planlagt så godt som mulig for å unngå det. Og Vange kommer til å følge med på det som skjer.

– Vi kommer nok til å ha et våkent blikk på Farris nå, og jeg regner også med at vi blir varslet dersom det mot formodning skulle skje uhell.