Hopp til innhold

Sju ting å tenke på før vinteren kommer

Det passer aldri at bilen streiker ute på veien, eller allerede i gårdsplassen. Men følger du disse rådene, er det mindre sannsynlig at nettopp det skjer deg.

Nedsnødd bil

SNØ OG KULDE: På vinteren tar det litt lenger tid å få bilen kjøreklar om morgenen, men enkelte ting kan du gjøre allerede nå.

Foto: Colourbox

Snart faller de første snøfnuggene mot bakken, og servicemarkedssjef Kay-Ronny Gasmann ved Tønsberg bilservice har en god del råd til bilistene.

Det viktigste dreier seg selvsagt om sikkerhet:

– Få på vinterhjul i tide og sørg for god mønsterdybde, sørg også for godt lys og klare frontruter, sier han.

Men det er flere ting bilen din kan trenge for å oppføre seg pent gjennom vinteren.

Sikkerhet:

  • Mønsterdybden på vinterdekkene skal være minimum tre millimeter, men bransjen anbefaler fem millimeter.

– Vi ser en betydelig nedgang i veigrepet og fremkommeligheten på dekkene når en kommer under fem millimeter, sier Gasmann.

  • Lysene må fungere

– Bruk gode pærer og bytt ut frontlyktene parvis for å få god lyseffekt fremover. En del moderne biler er ofte bygd med plastlykter. Ved bruk av isskraper da, kan frontlyktene bli oppskrapet og matte over år, så det er også viktig å ta en vurdering av klarheten i glassene.

  • Frontruten

– Sørg først og fremst for isfrie ruter, sier Gasmann. Han anbefaler ikke å bruke stålskrape fordi det kan danne riper i rutene.

Kay-Ronny Gasmann sjekker mønsterdybden på et dekk.

MØNSTERDYBDE: Ifølge Kay-Ronny Gasmann er ikke tre millimeter dypt mønster på dekkene nok. Han anbefaler også å kjøpe frostvæske som tåler kuldegradene på fjellet, selv om du bor i lavlandet. Les mer om det lenger ned i saken.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Karosseri:

  • Vask og polering

Ifølge Gasmann er det nå, før kuldegradene kommer, at det lønner seg å vaske bilen. Vasker en med vann i kulda, kan låser og dører fryse.

– En burde ha like stort fokus på pen og ren bil på høsten som på våren. Jeg anbefaler å gå vinteren i møte med nypolert bil. Da fester ikke smuss, skitt og salt seg så lett på lakken.

– Bruk silikonstift på dørpakninger for å unngå at de fryser fast.

– Bruk spylevæske som tåler mange nok kuldegrader – minus 20 eller kaldere.

Kay-Ronny Gasmann ved siden av en bil på verkstedet.

BILBATTERI: Hvis du kjører mange korte turer, er det ikke sikkert at batteriet ditt får ladet seg godt nok opp av seg selv. Kay-Ronny Gasmann anbefaler deg å møte vinteren med et fullt ladet batteri.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Motor:

  • Batteri og lading

– Alle batterier i dag mister betydelig effekt når kuldegradene kommer. Det å gå vinteren i møte med et godt ladet batteri, er avgjørende, sier Gasmann.

  • Ha nok frostvæske og motorolje

– Frostvæsken bør ha et frysepunkt ned mot minus 30 grader. Vi har ofte milde vintre her på østlandet, men skal man på fjelltur kan man komme ned i de kuldegradene. Det er dessverre mange som får seg noen overraskelser da. Hvis frostvæsken fryser, kan det få store økonomiske konsekvenser.

– De som er flinke til å bytte olje jevnlig, unngår ofte mye problemer gjennom vinteren, legger han til.

Ha med:

  • Slepetau og startkabler

– Da er man mer selvhjulpen om noe skulle skje, påpeker Kay-Ronny Gasmann.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

I en video som nå er frigitt av politiet kan man se Bård Lanes forlate solstudioet rett før han ble drept. Like etter ser man to personer løpe forbi.

Her forlater Lanes solstudioet rett før han blir skutt