Hopp til innhold

Flyr unik farkost over Tønsberg

Reidar Berntsen er elektroingeniør og har flydilla. Han har konstruert en unik elektrisk hangglider.

Foto: Philip Hofgaard
Reporter: Fredrik Laland Ekeli

Berntsen jobber til daglig som teknisk sjef ved Vacon AS i Holmestrand, og er lidenskapelig opptatt av å fly, enten det er med akrobatikkfly eller hangglidere. Sistnevnte startet han med da han var 14 år, og etter et langt opphold, tok han interessen opp igjen for et par år siden.

Det resulterte i den unike hangglideren. Den elektriske hangglideren er lagd med billige modellflydeler, og totalkostnaden for farkosten er på rundt 10.000 kroner.

Bare fem i sitt slag

– Jeg har lagd fem av disse. Én til meg, og fire til kompiser så jeg har noen å fly med, sier Berntsen, som opprinnelig er fra Vennesla.

Han har flydd med farkosten i godt over 1000 meters høyde over Tønsberg, og sier at følelsen av å fly hangglider er helt fantastisk.

– Det å ligge over Tønsberg eller Setesdalen i flere tusen meters høyde, hvor man bare henger i en tynn stropp og flyr med små kroppsbevegelser, er så nærme fugleflukt som det går an å komme, sier Berntsen entuastisk.

Hangglideren er godkjent av både Luftfartstilsynet og Norges Luftsportforbund. Berntsen ser på den som et forskningsprosjekt for miljøvennlig luftsport.

– Den hellige gral er å dekke hangglideren med solceller, og så fly til sola går ned, forteller Berntsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark