Hopp til innhold

Tyver stjeler kostbare båtmotorer på Østlandet

Politiet tror profesjonelle kriminelle står bak tyverier av 23 store båtmotorer den siste tiden og frykter tyvene skal slå til igjen.

To menn inspiserer en båt som mangler motor.

UTSATT FOR TYVERI: Robert Thune Landro ble frastjålet sin 70 hestekrefter store båtmotor i slutten av november fra opplagsplassen til Solviken båthavn i Horten. Driftssjef Einar Kornelius Heide-Aas i båthavna sier fem motorer trolig ble tatt samtidig samme natt.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Per Christian Bøe-Gauslaa i Sør-Øst politidistrikt undersøker om det er en sammenheng mellom tyverier av båtmotorer i Horten, Sandefjord, Tønsberg, Oslo og Bamble. Tyveriene ble gjort i perioden 30. september til 28. november, og det er likhetstrekk mellom dem, mener etterretningsanalytikeren.

Tyvene har tatt fire båtmotorer av gangen. Bøe-Gauslaa tror det er fordi det er det en varebil har plass til. Merkene er Yamaha og Mercury, og de har 100–150 hestekrefter.

Så langt er ingen pågrepet.

– Erfaringen vår tilsier at de vil fortsette, sier Bøe-Gauslaa.

Per-Christian Bøe-Gauslaa utenfor politihuset i Tønsberg.

HØYSESONG: Etterretningsanalytiker Per-Christian Bøe-Gauslaa har jobbet lenge med å etterforske tyverier fra mobile vinningskriminelle. Han sier det er høysesong for tyveri av båtmotorer nå.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Flere stjeler sammen

Han tror to grupperinger med profesjonelle tyver har vært på ferde. Trolig har to personer holdt den tunge motoren, mens en tredje person har skrudd den av båten.

– Ofte har vi sett at det er benyttet sekketraller som de har rullet motorene på inn i varebiler, forteller Bøe-Gauslaa.

Robert Thune Landro er en av de fem uheldige båteierne som ble frastjålet motoren sin fra Solviken båthavn i Horten i slutten av november. Tyver har klipt over kabler og gjort ødeleggelser.

Motoren på 70 hestekrefter har han ikke håp om å få tilbake, selv om den hadde gravert id-nummer og ørsmå mikromerker.

– Jeg må enten kjøpe en brukt motor, eller kjøpe en ny og tape masse penger, sier Landro.

Han tror motoren ikke lenger er i Norge.

Tror motorene er i utlandet

Bøe-Gauslaa antar også at mange av motorene som er stjålet, har havnet i utlandet.

– Vi har indikasjoner på at det gjør det. Det er ikke noe kjent stort marked for så tunge motorer i Norge, sier han.

Han sier at mange stjålne båtmotorer tidligere har havnet i Polen, Romania eller Litauen.

Robert Thune Landro

FLERE TYVERIER: Robert Thune Landro sier han føler avmakt av at noen har stjålet motoren og bare røsket den ut. Nabobåtene har også blitt frastjålet motorer.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Høysesong nå

Siden i høst har det vært en stor økning i tyverier av båtmotorer i Vestfold, Telemark og Buskerud. Fra 1. august til 1. desember har det blitt stjålet 52 båtmotorer mot 21 motorer i samme periode i fjor, viser politiets oversikt.

Ifølge Bøe-Gauslaa er det høysesong for tyveri av båtmotorer nå. Den starter når folk har tatt opp båten sin og varer til påske. I denne perioden er det mindre risiko for å bli oppdaget, siden færre folk er ute.

Dessuten er det enklere for tyver å stjele motor fra en båt på land enn når den ligger ved ei brygge.

Han tror tyvene vil fortsette å ta motorer og oppfordrer folk til å se jevnlig til båten sin.

For å unngå tyverier, anbefaler han å skru av undervannshus, ta motoren av båten mens den er i opplag, og merke motorene slik at de kan spores tilbake ved tyveri.