Flere Storgater forsvinner

PORSGRUNN/STOKKE (NRK): Færre kommuner betyr også færre like gatenavn og noen nye gatenavn. Det er greit for noen, mens andre tviholder på det gamle navnet.

Fredrik Stangs gate

MÅTTE SKIFTE NAVN. Nytt skilt i den gamle Storgata i Stokke. Fredrik Stang har overtatt plassen.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Kommunesammenslåing er mer enn politikk og budsjetter. For mange er det mye følelser. En ting er at det gamle kommunenavnet blir borte. Noe helt annet er at mange får ny gateadresse.

– Den kommer alltid til å hete Storgata, sier Svenn Ole Bratterud bestemt og kikker ut av kafévinduet på Fredrik Stangs gate. Nytt gateskilt er på plass etter at Stokke blir en del av den nye storkommunen 1. januar 2017. Sandefjord hadde allerede en Storgate. Byen fikk beholde gatenavnet, men i den gamle nabokommunen fikk gata et nytt navn.

Torunn Roligheten Alme

Torunn Roligheten Alme håper kommunene finner gode navn når gamle navn må bort.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Hvalfangergata

Strandgata i Sandefjord har blitt Hvalfangergata.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Statens kartverk anbefaler alle kommuner å velge unike navn på gateadresser. Det har blitt mer aktuelt enn noen gang etter at flere kommuner er vedtatt slått sammen det siste året, og flere blir det. Over 60 adresser har blitt endret for å unngå at det er flere Storgater, Kirkeveier og Strandgater når Stokke, Andebu og Sandefjord blir morgendagens Sandefjord kommune

Torunn Roligheten Alme i Statens kartverk skryter av det arbeidet disse kommunene har gjort med å velge nye navn. Det er ikke alle kommuner som har gjort dette ved tidligere sammenslåinger. Dermed er det flere Storgater i blant annet Porsgrunn, Øvre Eiker, Larvik og Vågan kommuner.

– Det gjør det vanskelig for nødetatene og andre å finne riktig adresse, sier hun.

Vil ikke forandre

Kartverket kan ikke kreve en navneforandring, men regelverket sier klart at alle gater bør ha unike navn (matrikkelforskriften §51).

Storgata finner vi 72 steder i Norge i 2016. Bare i Telemark er det seks Storgater. To av dem ligger i Porsgrunn kommune, en midt i byen og en i Brevik cirka 15 kilometer fra sentrums-Storgata. Torunn Roligheten Alme håper kommunen velger bort den ene. Hun har ingen formening om hvor Storgata i Porsgrunn skal ligge.

Det har ordfører Robin Kåss.

– Vi beholder Storgata både i sentrum og i Brevik. Det er et tradisjonsrikt gatenavn.

Han tror ikke det er vanskelig for noen å finne fram til riktig gate.

På feil adresse

Alfhild Jordbudal

Alfhild Jordbudal vil beholde Storgata i Brevik.

Foto: Britt Boyesen / NRK

91 år gamle Alfhild Jordbudal i Storgata i Brevik vet bedre. Hun måtte ringe etter ambulanse for noen år siden.

– Den kom ikke. Vi venta og venta. Da viste det seg at den var i Storgata i Porsgrunn sentrum.

Det gikk bra den gangen. Hun håper det ikke skjer igjen. På spørsmålet om hvor Storgata i Porsgrunn kommune burde ligge hvis det bare skulle være én gate med det navnet, kommer svaret raskt.

– Storgata må ligge i Brevik.

Følelsene og fornuften til framtidas politikere og planleggere avgjør hvor Storgatene og Fjellveiene skal ligge og hvor mange det skal være.

Robin Kåss

Ordfører Robin Kåss vil beholde to Storgater i Porsgrunn. Det ble ikke endra under forrige kommunesammenslåing i 1964.

Foto: Britt Boyesen / NRK