Haukelifjell og Hardangervidda stengt – vegvesenet advarer trafikanter

Flere fjelloverganger i Sør-Norge er stengt på grunn av kraftig vind og snøvær.

Kolonnekjøring

UVÆR STENGER FJELLOVERGANGER: Uværet fører til flere stengte og kolonnekjørte fjelloverganger i Sør-Norge.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Meteorologisk institutt sendte fredag ettermiddag ut et OBS-varsel for Agder og Telemark hvor de varslet at det kunne komme opp mot 60 centimeter snø frem til mandag. Samtidig ble det sendt ut varsel for hele Sør-Norge om vanskelige kjøreforhold i fjellet.

Søndag morgen sier vakthavende meteorolog John Smits at nedbøren fortsetter utover dagen.

– Nå er det nedbør i de sørligste delene av Telemark, Aust-Agder og lengst sør i Vest-Agder. Mest nedbør i natt fra klokken 19 lørdag kveld til 07 søndag morgen har det kommet ved Landvik i Grimstad som fikk 25 centimeter. Nelaug fikk 10 centimeter i løpet av natten. Det er en sone litt inn fra kysten som har fått føle nedbøren mest.

Laster Twitter-innhold

Kan bli kaos på flere fjelloverganger

Flere fjelloverganger i Sør-Norge har stengt eller har kolonnekjøring på grunn av kraftig vind og snøvær, melder Statens vegvesen.

  • E134 over Haukelifjell er stengt. Vegvesenet vil ikke åpne veien søndag på grunn av kraftig uvær og vanskelige kjøreforhold.
  • Rv7 over Hardangervidda er stengt for personbiler. Kolonnekjøring for kjøretøy med totalvekt over 7,5 tonn på grunn av uvær.
  • E16 over Filefjell er åpen. Snø- og isdekke og stedvis redusert sikt.
  • Rv52 over Hemsedalsfjellet er åpen. Kolonnekjøring kan innføres på kort varsel.
  • Fv60 mellom Hol og Aurland er åpen. Kolonnekjøring kan innføres på kort varsel.
  • Rv13 over Vikafjellet er åpen.

Søndag formiddag ble også Hardangervidda stengt for personbiler under 7.5 tonn.

Kolonne over Hardangervidda

RV7: Slik så det ut ved Skulevika på riksvei 7 over Hardangervidda søndag. Noen timer senere ble fjellovergangen stengt for personbiler.

Foto: Statens Vegvesen / Webkamera

– Etter været å dømme kan det fort bli flere stengte fjelloverganger utover dagen. Filefjell ser ut som det sikreste valget for de trafikantene som har mulighet til å kjøre E16, opplyser trafikkoperatør Kristian Fauskan i Statens vegvesen.

Vegvesen oppfordrer trafikanter som skal over fjellet om å dra så tidlig som mulig.

– Flere kan risikere å bli sittende lenge og vente. Vi håper mange hørte på våre anbefalinger om å reise hjem i går. Trolig vil nok flere legge ut i siste liten i kveld. Det er vel ikke det lureste de kan gjøre, sier Fauskan.

Mer snø i vente

Og det kommer mer snø, ifølge meteorolog John Smits.

– Det blir mest nedbør i en sone fra litt øst for Mandal, opp gjennom Vest og Aust-Agder, sørlige deler av Telemark og lengst sør i Vestfold.

Arendal i snøvær

Slik ser det ut i Arendal søndag morgen. Her har det kommet rundt 10 centimeter snø i løpet av natten.

Foto: Arne Flor

Været vil ta seg opp igjen i løpet av søndagen ifølge meteorologen.

– Vi kan ikke se bort ifra at det kan komme tilsvarende snømengder enkelte steder som vi fikk i natt. Et sted som Landvik i Grimstad kan få opp mot 25–30 centimeter frem til mandag. Sammen med litt vind kan dette føre til problematiske kjøreforhold.