Hopp til innhold

– Lite skal til før de ryker i tottene på hverandre

Det har vært flere konflikter blant asylsøkerne på Brunstad før den første alvorlige hendelsen fredag. Mange er frustrerte.

Det er mange mindre små hytter på Brunstad.

Det har vært flere konflikter blant flyktningene på Oslofjord Convention Center i Stokke. Etter at mottaket startet opp, har opp mot 1000 personer bodd her det meste av tiden.

Foto: Hans Petter Reppe

– Mange av flyktningene har lite å gjøre og har lange dager på mottaket. Da kan det lett oppstå frustrasjon, sier Nils Vedvik, HMS-ansvarlig ved Oslofjord Convention Center (OCC).

Han opplyser at siden flyktningmottaket i Stokke åpnet i september, har det vært fire større konflikter der.

Den mest alvorlige skjedde fredag kveld, da en 19 år gammel syrisk mann fikk alvorlige hodeskader etter å ha blitt slått og sparket.

Noen timer etter brøt det ut en ny slåsskamp på OCC. Ingen av de to mennene som var involvert, kom til skade.

Usikkerhet og frustrasjon

2. november begynte to beboere å krangle i kantina på senteret, og én truet den andre med gaffel. Han ble innbrakt til arresten. Få dager senere slo en 23-årig mannlig beboer til en annen, og påførte ham kutt i ansiktet. Også han ble pågrepet av politiet.

– Én slik hendelse er én for mye. Flyktningene hos oss har lange dager, de vet ikke når de skal videre i systemet eller hvordan det går med asylprosessen. De er også tomme for penger. Da ligger alt til rette for at svært lite skal til før noen ryker i tottene på hverandre, sier Vedvik.

For tiden bor nærmere 850 personer på OCC, og mottaket er et av de største i Norge.

– Forferdelig trist

Vedvik understreker at forholdene generelt er rolige på Brunstad, og at majoriteten av asylsøkerne er takknemlige og fornøyde.

Nils Vedvik

Nils Vedvik, HMS-ansvarlig på Oslofjord Convention Center i Stokke, forstår at det kan oppstå frustrasjon blant flyktningene her.

Foto: Mathilde Thorsøe / NRK

Utlendingsdirektoratets (UDI) avtale med OCC var opprinnelig at flyktningene skulle bo på senteret i to til syv dager. UDI sliter imidlertid med å skaffe faste mottaksplasser.

Ifølge Vedvik har syv personer vært her helt fra slutten av september, men de ble sendt videre lørdag. Halvparten av beboerne har vært på OCC i over fire uker.

– Det er grunn til å tro at tre andre mannlige beboere på asylmottaket gikk til angrep på 19-åringen fredag kveld. Foreløpig er ingen pågrepet i saken, sa Merete Kvaal Martinsen, operasjonsleder i Vestfold-politiet lørdag morgen.

– Det er forferdelig trist og leit at dette skjedde, sier Vedvik.

– Føler oss trygge på jobb

Securitas holder vakt på OCC døgnet rundt.

– De fokuserer på å skjerme beboerne fra uønsket oppmerksomhet utenfra. De er særlig til stede når det er store ansamlinger på senteret, for eksempel måltider. Dermed kan vaktene raskt gripe inn dersom de merker amper stemning blant beboerne, sier Vedvik.

Han vektlegger at de ansatte på OCC føler seg trygge når de er på jobb.

Røde Kors har aktivitetstilbud for barna, men de voksne har lite å drive med utenom bordtennis.

– Vi er i dialog med Stokke idrettsråd for å få til noen sportsarrangementer for flyktningene, slik at de kan få fokus på andre ting enn bare kjedsomheten.