Hopp til innhold

Flere flyktninger til Vestfold

Fire vestfoldkommuner har så langt sagt ja til statsråd Solveig Hornes anmodning om å ta imot flere flyktninger. Flertallet av kommunene har ennå ikke behandlet saken, og vil ikke rekke statsrådens frist – som er onsdag i neste uke.

Yarmouk flyktningeleir i Syria

SKAL TA IMOT FLYKTNINGER: Norge skal ta imot 1000 overføringsflyktninger fra Syria. Her fra Yarmouk flyktningleir i Damaskus, Syria i januar i år.

Foto: Uncredited / Ap

– Da vi fikk spørsmål fra departementet om å ta imot flere, stilte vi oss positive til det, sier høyreordfører i Horten, Finn-Øyvind Langfjell.

Han reagerte raskt da brevet fra Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne lå på bordet for en måned siden.

Nå har også flere kommuner hatt saken oppe til vurdering. I Tjøme endte det med et enstemmig ja fra politikerne nå på onsdag – som også vedtok å ta imot flere flyktninger enn rådmannen i utgangspunktet hadde foreslått, forteller ordfører John Marthiniussen i Høyre.

– Totalt 15 personer i 2015 og 20 neste år, sier han.

Så var det å finne husly til flyktningene. En utfordring mange kommuner har. Også Tjøme.

– Vi må også klare å skaffe boliger. Enten må vi støvsuge markedet, eller så må vi kjøpe boliger for å bosette de.

– Satt på prøve

Bjørn Ole Gleditsch.

ORDFØRER: Bjørn Ole Gleditsch (H) i Sandefjord.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK
Ordfører i Tønsberg, Petter Berg

ORDFØRER: Petter Berg (H) i Tønsberg.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Og eventuelle boligkjøp må kommunen finansiere i med lån. I Tønsberg ble det også ja da bystyret møttes på onsdag. Mot fire stemmer vedtok kommunen å ta imot 86 flyktninger i år og 72 i 2016. Høyreordfører Petter Berg, sier de skal klare å hjelpe alle – selv om det kan bli vanskelig.

– Vår administrasjon, med rådmannen i spissen har gjort en ekstrainnsats for å kartlegge boligsituasjonen. Vi mener at vi skal klare dette, men det vil sette mottaksapparatet på en stor prøve, mener Berg.

Sist ut av de fire kommunene som så langt har sagt ja, er Sandefjord. Der møttes bystyret i går, og besluttet å bosette samme antall flyktninger som Tønsberg. 86 dette året og 72 til neste år.

Ordfører og Høyre-politiker Bjørn Ole Gleditsch sier det vil bli en utfordring også for dem – men mener de skal klare det under forutsetning av at de får en garanti fra Husbanken om anskaffelse av minst 20 utleieboliger.

– Vi mener vi har et ansvar for å prøve å bidra, dels fordi det vil redusere antallet som sitter på mottak, men også fordi vi ser en av de største krisene siden andre verdenskrig, sier ordføreren, som sikter til krisen i Syria.

Svarer ikke innen fristen

I de resterende ti kommunene skal politikerne bestemme seg i ukene som kommer, og vil ikke kunne gi statsråd Horne et klart svar innen fristen går ut på onsdag.
Mette Hvål er rådmann i én av dem.

– I Lardal er situasjonen den at vi har kommunestyremøtet 25. juni, så vi får ikke behandlet saken før det, sier hun.

Antallet flyktninger Lardal vil vurdere å ta imot, kan hun per nå ikke si noe om.
Det samme gjelder for rådmennene i Sande, Hof, Larvik og Andebu.

I Svelvik, Holmestrand, Stokke, Re og Nøtterøy går rådmennenes innstilling ut på å ta imot til sammen 164 flyktninger.

Det som så langt er sikkert er at 250 flyktninger kommer til Vestfold i løpet av året – og skal bo i Horten, Tønsberg, Tjøme og Sandefjord.