Hopp til innhold

Flere enn Posten kan fylle postkassa i ferien

SKIEN (NRK): Selv om du stopper både posten og avisa, kan du risikere at andre enn Posten fyller kassa i ferien. For fra årsskiftet kan også private firmaer levere post.

Postkasse

OVERFYLT: En full postkasse forteller at her er det ingen hjemme. Et tegn tyver vet å tyde.

Foto: Roald Marker / NRK

På budavdelingen hos Posten i Skien er det en egen avdeling for oppbevaring og omadressering av post. Har kunden stoppet posten før ferien tar det ikke lang tid før postbud Anne Lise Vestli får beskjed.

– Da får vi melding via en digital rutebok om hvor lenge posten skal oppbevares, forteller hun.

De fleste er påpasselig med å stoppe avis og post før ferien. For en stappfull postkasse er en klar melding til tyver om at her er det fri bane.

Anne Lise Vestli

Anne Lise Vestli er postbud i Skien. Her ved avdelingen for oppbevaring av post.

Foto: Roald Marker / NRK

Etter nyttår er det imidlertid åpnet for at andre enn Posten kan levere brev til privatpersoner. Anne Lise Vestli har sett flere overfylte postkasser hos kunder som hun vet er bortreist.

– Ja, det har vi sett flere ganger.

Hva tenker du om det i forhold til at tyver ofte kartlegger om folk er hjemme eller ikke?

– Det er klart at de skjønner at folk ikke er hjemme når postkassa ikke er tømt. Slik bør det ikke være, sier hun.

Enkelt å stoppe posten

Pressesjef John Eckhoff i Posten Norge har fått flere slike meldinger.

– Etter nyttår er flere aktører i gang og vi får tilbakemeldinger til våre kundesenter om at det ligger post i kassene selv om folk er bortreist, forteller han.

John Eckhoff, pressesjef, Posten Norge

– Vi kjenner problemer, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Foto: Posten Norge

Posten har et eget system for omadressering eller stopp av post. Det gjøres via Postens nettsider og det enkelte postbud får melding om endringen.

Men en lignende ordning er ikke opprettet for alle de private aktørene. Det finnes flere av dem i de største byene. Den foreløpige største er Norpost. De opererer på landsbasis.

På hjemmesiden deres er det mulig å gå inn og stoppe posten. Ut over det ønsker ikke administrerende direktør Hege Stenmarck å si mer nå. Andre distributører NRK har vært i kontakt med, sier at kundene selv må ta kontakt med hver enkelt avsender for å stoppe posten.

Kan bli samarbeid

Det er Nkom, tidligere Post- og Telegraftilsynet som har ansvaret for dette. De kjenner situasjonen, men kommenterer dette med at omadressering og oppbevaring ikke er regulert av den nye postloven.

John Eckhoff i Posten Norge ser likevel ikke bort fra at det kan bli et samarbeid mellom Posten og private distributører.

– Jeg kjenner ikke til at det foreligger slike planer nå, men problemet med fulle postkasser hos folk som er på ferie gjør det verdt å diskutere, sier han.

postkassestativ

Fra årsskiftet ble postloven endret. Det betyr at Posten ikke lenger har monopol på å lever post til privatpersoner.

Foto: Roald Marker

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark