Dette er både farlig og ulovlig

Det er svært farlig å snu i køen. Her, på bildet over, er det også ulovlig. Du kan få 3200 kroner i forelegg og tre prikker i førerkortet dersom politiet ser deg. Og noen ganger gjør de nettopp det.

Biler snur i køen

Politiet ser stadig at flere bilister velger å ta en U-sving. Noe som kan være både farlig og ulovlig.

Foto: Rune Jensen / NRK

Det er stor fare forbundet med å kjøre ut av en kø, snu i veibanen og kjøre motsatt vei av der køen står. På veier med heltrukket midtlinje, eventuelt dobbelt heltrukket midtlinje, er det dessuten ulovlig.

Vi forelegger politiførstebetjent i Utrykningspolitiet i Vestfold og Telemark, Ståle Jacobsen noen bilder som NRK.nos reporter tok mens det var kø på E 18 under en trafikkulykke i Sandefjord mandag.

Bildene ( se over og lenger ned i denne saken) viser flere biler som bryter ut av kjøen, kjører over dobbelt heltrukket sperrelinje, snur og returnerer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mange snur i køen

Her er det biler som snur i køen på E 18 da det var trafikkulykke i Sandefjord.

Foto: Rune Jensen / NRK

– Egoistisk og farlig

– Her har de altså ikke tid til å stå og vente i noen minutter i køen. Dette er både egoistisk og farlig og klare brudd på trafikkreglene, sier Jacobsen til NRK.no.

Når en vei blir stengt som følge av en ulykke eller annen akutt hendelse oppstår det normalt kø. Faren ved å snu i køen er todelt. Det kan komme flere utrykningskjøretøy i kjørefeltet i motsatt retning, enten til eller fra hendelsen.

– Noen ganger kommer disse i stor fart. Det kan oppstå farlige situasjoner, sier den erfarne politimannen.

Får melding om uvettig snuing

Ståle Jacobsen, UP

Politiførstebetjent Ståle Jacobsen i Utrykningspolitiet sier det kan koset deg dyrt dersom du ikke følger reglene.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Jacobsen sier at de ofte får melding om bilister som utfører slike manøvre, men at politifolkene vanligvis er opptatt med hendelsen som har ført til køen og derfor sjelden selv ser at folk snur.

– Vi har derimot en del sivile kjøretøy på veien, og det hender at disse også står i kø og ikke blir anmodet om assistanse på en hendelse. Da griper de inn dersom de ser bilister som snur og bryter heltrukket linje, sier Jacobsen.

Forelegg og prikker i førerkortet

– En slik manøver fører til at vi tilbyr bilisten et forenklet forelegg på 3200 kroner og samtidig gir vedkommende tre prikker i førerkortet, sier Jacobsen.

Unge bilister, som er i prøveperioden for førerkortet, får det dobbelt antall prikker og har da ikke noe mer å gå på. Minste antall prikker for en ungdom er fire prikker.

– Får de ti prikker ryker førerkortet for et halvt år, sier Jacobsen.

Det er ikke ulovlig å snu når man står i kø. Det er å bryte heltrukket linje eller kjøre på sperrefelt som er ulovlig. Å bryte ut av en kø, snu og kjøre tilbake er ikke ulovlig i sin alminnelighet på veien.

Ber folk om å snu

– Man skal huske på at dersom man gjør en slik manøver utenfor motorvei eller på en vei uten heltrukket midtlinje, så har man vikeplikt fordi man skifter kjørefelt, sier Jacobsen.

Han forklarer videre at dersom en hendelse fører til at veien blir stengt over langt tid, så sikrer politiet veien og ber folk snu.

– Da gjør vi det i organiserte og trygge former, forklarer Ståle Jacobsen.