Hopp til innhold

Journalister bekymret for å delta på SKUP-konferansen

Ledelsen i SKUP har mottatt flere henvendelser fra folk som er usikre på om de tør å delta på konferansen i Tønsberg etter 22. juli-terroren.

Quality hotell Tønsberg og Oseberg kulturhus

Her, ved Quality hotell Tønsberg, arrangerer SKUP 2012. Flere har ringt ledelsen og spurt om sikkerheten er ivaretatt.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) går av stabelen fra 23. - 25. mars på Quality Hotel Tønsberg. Her samles flere hundre journalister og andre svært kjente personligheter hvert år.

I år blir det imidlertid en helt spesiell konferanse. I Anders Behring Breiviks manifest går det fram at konferansen i fjor ble vurdert som terrormål, og det bekymrer nå flere.

PST koblet inn

Heidi Molstad Andresen

SKUP-leder Heidi Molstad Andresen sier de har tett kontakt med politiet.

Foto: Agnete Brun

Seks uker før konferansen er stemningen på hotellet rolig og avslappende, men mange har i det siste ringt ledelsen i SKUP med spørsmål om sikkerheten.

– Vi har regelmessig kontakt med lokalt politi og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), og kan forsikre alle om at sikkerheten er høyt prioritert, sier SKUP-leder Heidi Molstad Andresen til NRK.

Hun forteller at de har stadig flere sikkerhetsutsatte gjester, og at det dermed er naturlig å ha kontakt med politiet.

– Må avholdes som normalt

Molstad Andresen forteller videre at gjester og hotellpersonellet kan føle seg trygge på at sikkerhet rundt SKUP-konferansen er i fokus både før, under og etter konferansen.

– Gjester og hotellansatte kan føle seg helt trygge på at vi har tatt alle de forholdsregler som både PST og lokalt politi har rådet oss til.

– Hvor viktig vil du si det er for deg og resten av ledelsen i SKUP at denne konferansen avholdes som normalt?

– Det er spesielt viktig. 22. juli-terroren var et massivt angrep på hele demokratiet og ytringsfriheten vår. Det er selvfølgelig et tankekors at journalister kan være et mål, sier Andresen.

– Mange journalister i verden er svært utsatte, og bare i fjor ble 106 journalister drept fordi de gjorde jobben sin. Det gjør det selvfølgelig ekstra meningsfullt å samle så mange folk som brenner for ytringsfrihet og åpenhet.

Har plass til 550

Til nå har i overkant av 200 meldt seg på SKUP. Alt i alt er det plass til cirka 550.

– I fjor satte vi tidenes rekord, med totalt 674 gjester på konferansen. Av dem var 584 ordinære betalende deltagere, sier SKUP-lederen.

– Samlet sett var nok dette i overkant av hva vi har kapasitet til både logistisk og praktisk. Vi har derfor bestemt oss for å redusere antallet gjester noe i år, og påmeldingen skjer etter først-til-mølla-prinsippet.