Flaks reddet ham fra døden

Helge Evensen fra Sandefjord fraktet drivstoff og våpen til motstandsmennene under krigen. I to år holdt han på før han ble pågrepet av tyskerne, og en rekke hendelser med flaks gjorde at han ikke ble skutt og drept.

Helge Evensen

OFRET SEG FOR NORGE: Helge Evensen står her foran minnesmerket på Grini. I denne fangeleiren ble han dømt til døden, men ble reddet ved ren flaks.

Foto: Petter Melsom / NRK

Helge Evensen

Helge Evensen fra Sandefjord jobbet for motstandsbevegelsen i over to år før han ble tatt av tyskerne.

Foto: Petter Melsom / NRK

Da Helge Evensen bare var 16 år gammel, kom han med i motstandsbevegelsen i Sandefjord fordi faren hans hadde lastebil.

I 1942 fraktet han bensin og våpen til hjemmestyrkene og til grenseloser som trengte bensin for å frakte nordmenn over til Sverige. Drivstoffet og våpnene ble stjålet fra tyskerne.

I over to år holdt Helge på med den livsfarlige aktiviteten, men den 19. mai 1944 var det over. Da ble han arrestert av tyskerne i Sandefjord. Dermed ble Helge sammen med andre hjemmefrontkarer fraktet til Oslo, hvor de skulle avhøres i Gestapos hovedkvarter på Victoria terrasse.

Han tenkte mye på veien innover på hva han kom til å gjennomgå, men så viste det seg at bussen var forsinket og Gestapo-offiseren som skulle avhøre ham, var gått hjem. Dermed slapp han både harde avhør og tortur.

– Jeg ble reddet av flaksen og var heldig, er Helges svar på det han opplevde da.

Men episoden var på langt nær siste gangen Helge ble reddet av et uforståelig hell.

Ble vist torturinstrumenter

Helge ble plassert på Akershus festning. Og mens han satt der, slapp han kun ut av cella én gang. Han ble sendt til avhør hos tyskerne på Victoria terrasse. Da han kom inn til den tyske gestapisten, åpnet tyskeren døra på et skap, viste Helge torturinstrumentene og sa:

– Kommer du hit en gang til, skal du få smake disse.

Men nok en gang ble Helge reddet av flaksen. Han ble aldri utsatt for noe tortur.

Helge Evensen

Helge Evensen og professor Bernt Hagtvet står her ved minnesmerket over de falne på Akershus festning.

Foto: Petter Melsom / NRK

Dømt til døden

Helge havnet til slutt på Grini, den norske fangeleiren hvor det på det meste satt 5400 fanger under krigen. Og mens han satt der, ble sjefen for Statspolitet, Karl Marthinsen, skutt eller likvidert av Hjemmefronten. 28 nordmenn ble så pekt ut og skulle henrettes som straff, og Helge var en av dem. Men Gestapo ville først ta livet av nordmenn med utdannelse, og det gjaldt jo ikke Helge. Dermed slapp han unna, nok en gang.

– Rein flaks igjen, ifølge Helge.

Helge Evensen overlevde krigen og ble 90 år gammel. Han døde den 25. januar i år. Det siste han sa til barnebarna var:

– Nå er det visst slutt på flaksen min ...

Du kan møte Helge Evensen på NRK1 i kveld klokken 22.30. Da treffer du ham i programmet «Tenåring og fange».

Helge Evensen

Helge Evensen inne på en av cellene fra krigens dager på Akershus festning. Her ble han sittende inntil han ble sendt til fangeleiren på Grini.

Foto: Petter Melsom / NRK