Hopp til innhold

First House innrømmer: – Vi klarte det ikke

PR-byrået First House har spist sin siste middag på Telemark fylkeskommunes regning. – Vi er ferdige med å fakturere, sier First House. I dag avsluttes prosjektet Invest in Telemark uten at en eneste arbeidsplass er skapt.

First House

Særlig i begynnelsen av prosjektet ble det mye konjakk og Chablis for tidligere prosjektleder Bjørn Richard Johansen fra First House og mulige interessenter.

Foto: NRK

Kari Holm Hejna

Da Bjørn Richard Johansen sluttet i First House ved årsskiftet, tok Kari Holm Hejna over som prosjektleder.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Vi fikk kake i hvert fall, sier Kari Holm Hejna, First House-konsulenten som i sluttfasen har ledet prosjektet Invest in Telemark, når NRK treffer på henne i gangen i fylkeshuset.

Onsdag var det oppsummeringsmøte for prosjektet, det ble satt endelig punktum for PR-byråets treårige engasjement i Telemark, og Hejna ble takket av med kake og kaffe.

Avtalen med First House kostet Telemark fylkeskommune seks millioner kroner, og målet var å skaffe mellom 300 og 500 arbeidsplasser i fylket.

Les: First House og fylkeskommunen med regning til skattebetalerne: Konjakk, chablis og softis med strø

Vi fikk kake i hvertfall

Kari Holm Hejna, First House
First House faktura

Etter at NRK belyste faktureringspraksisen i First House, fikk fylkeskommunen tilbakebetalt flere småbeløp, blant annet for softis og sjokolade. Også administrasjonsgebyr ble tilbakebetalt.

Foto: Line Tomter

Resultatene har vært magre, og prosjektledelsen i Invest in Telemark er så langt mest kjent for å ha fakturert softis med strø på skattebetalernes regning.

Les: First House-sjef: – Uheldig og umusikalsk av oss

Fylkesordfører: – Nå venter Invest in Telemark 2.0

Da NRK i for høst satte søkelyset på manglende resultater, uttalte First House at de fortsatt håpet på å levere etter avtalen.

– Vi har ikke fått til å skaffe arbeidsplasser, så langt. Så ærlige må vi være, sier Hejna.

I går var det bare godord fra fylkeskommunen som ikke vil kritisere prosjektets manglende resultater.

Vi har lært om det å være offensive.

fylkesordfører Sven Tore Løkslid (Ap)

– Det er vært et spennende prosjekt. Vi har lært om det å være offensive og lært arbeidsmetodikk, sier Sven Tore Løkslud (Ap), fylkesordfører i Telemark.

Sven Tore Løkslid, Kari Holm Hejna, Bjørn Richard Johansen

Fra møtet i januar: Sven Tore Løkslid, Kari Holm Hejna og tidligere prosjektleder Bjørn Richard Johansen. Johansen har nå sluttet i First House.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Jeg ser allerede konturene av et Invest in Telemark 2.0, sier Løkslid, som understreker at det er fylkeskommunen og ikke First House som skal stå for 2-0-versjonen av prosjektet.

Du sier dere har lært arbeidsmetodikk av First House. Ble ikke dette et litt dyrt kurs?

– Det blir å regne som risikokapital.

Er det vel anvendte skattepenger?

– Prosjektets ambisiøse mål ble ikke nådd. For å få folk interesserte må man tørre å ta litt risiko, sier fylkesordfører Løkslid.

First House: – Telemark er satt på kartet

– Det tar lang, lang tid. Noen ganger kan det falle på plass raskt, andre ganger kan det ta år, sier Hejna, om det å skaffe arbeidsplasser.

Også First House mener prosjektet fremdeles kan bære frukter på lengre sikt. Men hvorvidt de er fornøyde med prosjektet og egen innsats, vil Hejna ikke svare på.

– Fylkeskommunen har aldri uttrykt at de er misfornøyde. Utover det er det vanskelige å sette karakter på seg selv. Det synes jeg ikke man skal gjøre, sier Hejna.

– Er dere lettet over at dere er ferdige med prosjektet nå?

– Nei. Det har vært et offensivt prosjekt. I den situasjonen Norge er i nå, er det viktig for Telemark og andre å tenke nytt. Dette handlet om å sette Telemark på kartet, avslutter Hejna.

Les: PR-ekspert: - Uryddig av First House å holde tilbake informasjon

Les: First House viste til relasjon med Lippestad for å vinne kontrakt

Les: First House avviser dobbeltfakturering - revisor utelukker ikke feil

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark