Fire unge påfugler på vift

Påfuglkyllingene stakk av fra gårdstunet tirsdag morgen, og har vært borte siden.

Tre av påfuglene som nå er savnet utenfor gården i Holmestrand.

SAVNET: Familien Tegnander har til sammen seks påfugler på gården sin. Disse tre og en til er nå savnet.

Foto: Privat

Familien Tegnander i Holmestrand leter nå etter fire savnede påfuglkyllinger. Politiet har også gått ut med en «etterlysning», og håpet er at noen melder fra om de ser dem.

De 10–11 måneder gamle påfuglene har vært savnet i to døgn, og eier Linn-Merete Tegnander synes det er vanskelig å si hvor langt de kan ha kommet.

– De har aldri vært utenfor gårdstunet vårt før, selv om de har gått fritt. Om det er noe tenåringsopprør eller hva det er, vet jeg ikke, ler hun.

Laster Twitter-innhold

Tegnander trodde først påfuglene hadde stukket av om natta, men det viser seg at de har vært borte lenger. Familien kontaktet politiet etter å ha lett en del på egen hånd.

– Det kan være naturlig at folk tar kontakt med dem om de ser påfuglene.

Bekymret

Selv om påfuglene begynner å bli klare for et selvstendig liv uten moren sin, er de fortsatt unge. Påfugler kan nemlig bli 25 år gamle, forteller Tegnander.

De er imidlertid flokkdyr, så eieren både tror og håper at de har holdt seg samlet.

– De kan være et bytte for reven, men siden de er flere og litt store tror jeg reven kan bli redde for dem også. Jeg er bekymret for at de stikker til skogs, og at ingen ser dem. Jeg leter så mye jeg kan.

Familien håper på hjelp, og at folk tar kontakt om de ser påfuglene. Rådet er å se opp, hvis en skal få øye på dem.

– De vagler seg opp i trærne, og kan sitte helt stille flere meter opp i trærne. Det er vanskelig å se dem mellom alle bladene nå. De oppsøker gjerne gårdstun og kan spankulere rundt husveggen, så det er ikke unaturlig at noen finner dem der.

Hør etter

Ornitolog Terje Akselsen opplyser at påfugler er skogfugler og at de gir veldig mye lyd fra seg. Han ville ikke blitt overrasket om noen derfor hørte de savnede påfuglene før de fikk se dem.

– Det er en veldig høy og kraftig lyd. En kan høre dem på lang avstand, sier han.

Han er usikker på om påfuglene vil finne tilbake til gården på egen hånd på grunn av deres unge alder.

– Jeg er sikker på at eldre fugler ville funnet tilbake om de ville, men unge fugler har ofte litt mer trøbbel med det. Jeg ville prøvd å lokke på dem ved å spille lyden de lager selv.

Han kan trøste med at påfuglene er flinke til å fly, og kan forsvare seg relativt godt på grunn av kraftige sporer på bakbeina.