Finansrådgiver: – Start sparingen tidlig

Her er finansrådgiverens tips til hvordan du kan hjelpe barna inn på boligmarkedet.

Sparegris

Stadig flere får hjelp av foreldrene for å komme seg inn på boligmarkedet.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Prisveksten gjør det tøffere for unge å komme inn på boligmarkedet. I dag skrev VG at stadig flere får drahjelp av mor og far. I fjor økte foreldrehjelpen med 25 prosent.

– Ikke alle har de ressursene

Øystein Dyre-Hansen

Øystein Dyre-Hansen er finansrådgiver i DNB Tønsberg.

Foto: Johanna Hauge / NRK

Øystein Dyre-Hansen er finansrådgiver i DNB Tønsberg. Han synes det er fint at foreldre ønsker å hjelpe barna, men han vet at det er mange der ute som ikke har de ressursene.

– Da vil jeg slå er slag for å komme i gang med sparing til bolig når barna er nyfødt. Start veldig tidlig, er Dyre-Hansen sitt råd.

– Det er vel kanskje ikke det man tenker mest på som nybakt forelder?

– Nei, det er jo ikke det. Men kavet til egenkapital er jo der i dag, og vi må nok forvente at det kommer til å være der framover.

Finansrådgiveren presiserer at 300–400 kroner med sparing i måneden vil utgjøre en stor forskjell når barnet er blitt 18 år.

– Da vil du stå bedre rustet den dagen planene for bolig skal realiseres, sier han.

Bruk BSU – Boligsparing for ungdom

Dyre-Hansen anbefaler også på det sterkeste at man skaffer barna en BSU-konto.

– BSU kommer som regel til nytte når vedkommende har fylt 18 år, kanskje kommer seg ut i arbeid, får lønn og ikke minst betaler skatt. Da har BSU en kjempefordel. For det første er det en veldig god rente, og for det andre er det en veldig god skattefordel på det man sparer, avslutter Dyre-Hansen.