Hopp til innhold

Filmet kongeørn med drone – fikk saftig bot på 45 000 kroner

To menn må punge ut for å ha jaget en kongeørn i en fjellhylle i Telemark. Da videoen ble lagt ut på internett, ble de anmeldt.

Flyr etter kongeørnen

FILMET: Her starter filmingen av kongeørnen. Droneflygingen får nå konsekvenser for to menn i Telemark.

– Vi mener dette er svært alvorlig, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia i Sør-Øst politidistrikt.

Droneflygingen skjedde våren 2023, men politiet vil ikke si nøyaktig hvor. Filmingen skjedde i en periode der kongeørnen er i gang med hekking.

Ifølge politiet viser videoen at ørnen letter fra redet, forsøker å fly vekk, men blir deretter fulgt etter av dronen i luften.

NRK har også sett videoen, som viser mennenes skitur innover i fjellet – der målet er å komme fram til fjellhyllen der ørneredet ligger.

Videoen avsluttes med en tekstplakat som sier «En fantastisk opplevelse».

Ørn fra video

Nå, over ett år etter droneflygingen, har politiet gitt to menn bøter på 30 000 kroner og 15 000 kroner for brudd på naturmangfoldloven.

Begge har akseptert boten, men ifølge politiet mener de to at flyvingen ikke har skadet ørnen.

– Det er åpenbart at ørnen ikke hadde lettet fra reiret hvis ikke dronen hadde suset like over hodet på den, mener Seljordslia.

Hans Egil Seljordslia

Politiinspektør Hans Egil Seljordslia mener at det er tydelig at dronen påfører ørnen en påkjenning i hekketida.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Ørnen blir stressa

Saken ble anmeldt av Statens naturoppsyn etter tips om videoen som lå et sted på internett. De mener innholdet bryter med naturmangfoldloven.

– Dette er et kjent reir og de flyr såpass nærme, på en uheldig tid av året, der ørnen ligger på egg og ruger, sier Arild Pfaff, seniorrådgiver i Statens Naturoppsyn.

Han mener det er åpenbart at ørnen blir stressa av dronen.

– Ut ifra opptakene vi har sett er det grunn til å tro at ørnen gikk av reiret på grunn av dronen. Og når ørnen forsøker å fly vekk, men blir fulgt etter, vurderte vi det til å være såpass grovt.

Pfaff sier han ikke vet om letingen førte til at ørnen forlot redet sitt for godt.

– Men faren for det der, når de gjør det i en sårbar periode, at årets hekking mislykkes.

Arild Pfaff, seniorrådgiver i Statens naturoppsyn Agder.

Arild Pfaff, seniorrådgiver i Statens naturoppsyn.

Foto: Leif Dalen / NRK

Mer droneflyging i naturen

Pfaff sier det er første gang han ser video av at kongeørnen blir jaget med en drone på denne måten. Men konflikter om droneflyging i naturen tror han bare vil øke.

– Vi forventer at det blir flere saker som dette de kommende årene. Dersom man skal fly med drone, må man sørge for å ha tillatelse i orden. Det er krav om sertifikater og kurs og samtidig vite hva man holder på med.

– I naturen er det ulike hensyn som må tas. Hvis du er i fare for å forstyrre dyreliv er det grunn til å tenke seg godt om og heller sjekke reglene mer før du flyr i et område, sier Pfaff.

Kongeørn

Kongeørnen legger reier på en fjellhylle eller i et stort tre, oftest en furu, ifølge Store norske leksikon. Bildet er fra en annen sammenheng.

Foto: Kjartan Trana / NRK