Fikk panikk da politiet sto på døren

En 21 år gammel mann fra Vestfold har tilstått å ha piratkopiert 1200 filmer og tv-serier fra gutterommet. Bransjen krever over 800 000 kroner. Saken, som regnes som prinsipielt viktig, var i dag oppe i Tønsberg tingrett.

Norskfilm.net

Dette er nettsiden mannen brukte til å distribuere filmer og tv-serier. Skjermdumpen er hentet fra Wayback Machine.

Foto: Wayback Machine / SKJERMDUMP

I februar 2015 troppet fire uniformerte polititjenestemenn opp på døren til den da 20 år gamle mannen. De tok beslag i mannens datamaskin.

I retten i dag sa 21-åringen at han fikk panikk da politiet kom. Han skjønte ikke hva som foregikk før politiet etter hvert forklarte at det gjaldt brudd på åndsverkloven.

– Ubetinget fengsel er for strengt

Aktor la ned påstand om seks måneder fengsel, hvorav én måned er ubetinget, i tillegg til film- og tv-bransjens krav på 823 000 kroner. Ubetinget fengsel er altfor strengt, sier mannens forsvarer Nikolai Riise.

– Denne typen straff bør forbeholdes de tilfellene der det er en grad av kynisme og profesjonalitet. Jeg mener det ikke er grunnlag for ubetinget fengsel i denne saken. Her er det snakk om guttestreker, sier Riise.

Nikolai Riise

Advokatfullmektig Nikolai Riise.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

En eventuell soning for dette forholdet, for en som tidligere er ustraffet, vil være ødeleggende da 21-åringen kan komme borti uønskede personer i fengsel, mener han.

– Brukes for å statuere et eksempel

Nedlastning og distribuering av filmer, tv-serier og musikk har vært, og er, svært utbredt. Riise tror hans klient brukes til å statuere et eksempel.

– Her er det snakk om en ung mann som har hatt en veldig dårlig idé. Han har gjort noe som er utbredt i samfunnet og så er han den som forfølges for dette.

Mannen følte det som en lettelse å endelig være i retten. Ventetiden har vært lang, forklarte han. Videre sa han at dette var noe han gjorde da han kjedet seg.

– Jeg satt hjemme på rommet og kjedet meg. Jeg gjorde dette for mitt eget, og venners, bruk, sa 21-åringen.

I rundt to år drev mannen en egen nettside hvor han lastet opp blant annet "Børning" og "Kon-Tiki"-filmene. Nettsiden ble lagt ned kort tid etter at politiet aksjonerte i februar 2015.

– Vil ødelegge hans økonomiske framtid

Advokat Riise understreker at piratkopieringen ikke ble utført med den hensikt å tjene penger. Totalt skal mannen faktisk bare ha tjent rundt 10 kroner ettersom det kostet 500 kroner å drifte nettdomenet.

– Det er snakk om svært små beløp og ikke å tjene penger som sådan, sier Riise.

Selve erstatningskravet på 823 000 som bransjen krever er altfor høyt, mener Riise.

– Kravet er av en sånn størrelse at det er en signaleffekt bransjen prøver å oppnå ved å rette mot en ung mann, for å skremme vekk andre i hans situasjon.

Må han betale det beløpet vil det ødelegge hans økonomiske framtid, fortsetter Riise., som tror de får redusert det kravet.

– Jeg mener at erstatningsbeløpet mer riktig bør være rundt 240.000 kroner, men at dette bør lempes fordi det ellers vil være urimelig tyngende for siktede, gitt hans økonomiske situasjon.