Fikk nye medlemmer etter Kirkemøtet

Human-Etisk Forbund har tjent på striden om homofil vigsel i kirken.

Kristin Mile

Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund, merket effekten av Kirkemøtets vedtak.

Foto: NRK

Human-Etisk forbund vokser og mange av de nye medlemmene har kommet etter at Kirkemøtet 8. april sa nei til å utarbeide liturgier for homofil vigsel.

– Vi har et jevnt tilsig av nye medlemmer, men opplevde en topp rett etter kirkemøtet, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Så langt i år har Human-Etisk Forbund fått 1.353 nye medlemmer. På samme tid i fjor fikk forbundet 1.045 mye medlemmer.

– Når det skjer vedtak eller hendelser i kirken som kan virke provoserende, fungerer det gjerne som en utløsende faktor for at folk vil melde seg inn hos oss og samme uka som Kirkemøtet gjorde sitt vedtak, fikk vi 180 nye medlemmer, sier Mile.

Les også: – Mitt ønske er å gifte meg foran Gud

Artikkelen fortsetter under bildet

Kirkemøtet i Kr.sand stemmer

Kirkemøtet i Kristiansand sa nei til nei til både vigsel og forbønn av homofile par.

Foto: Hans Erik Weiby

Protestutmeldinger fra kirken

Forventningene til at Kirkemøtet skulle si ja til å vie likekjønnede par var store og skuffelsen var stor for mange da Kirkemøtet sa nei til både vigsel og forbønn av homofile par.

I etterkant av Kirkemøtet valgte mange å melde seg ut av kirken i protest. I Den norske kirkes nasjonale medlemsregister er det registrert 2.647 utmeldinger etter årets Kirkemøtet, skriver Kirken.no

Kristin Mile tror det vil ta tid før de får se den store effekten av medlemsflukten fra kirken.

– Vår erfaring er at det tar en lang periode fra folk melder seg ut av kirken og til de som sympatiserer med oss, melder seg inn i Human-Etisk Forbund, sier hun.

Domprost i Tønsberg, David Gjerp

Det er ingen ønskesituasjon å miste medlemmer, men dette er en måte å vise sin misnøye med kirkens standpunkt på, sier fungerende biskop i Tunsberg, David Gjerp.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Les også:

– Ikke unaturlig

David Gjerp, fungerende biskop i Tunsberg, er ikke overrasket over at Human-Etisk Forbund har fått nye medlemmer etter Kirkemøtet.

– Det er ikke unaturlig at noen av dem som forlater kirken, melder seg inn andre livssynsorganisasjoner, men det er likevel en liten andel av dem som har meldt seg ut av kirken, sier han.

Gjerp mener det er naturlig med noen utmeldelser etter Kirkemøtets vedtak.

– Dersom den andre siden hadde tapt, hadde vi nok også fått noen utmeldelser. Det å melde seg ut av kirken, er en måte å vise at man er uenig i det standpunktet kirken har tatt i saken, sier han.